Deze dagen bezoekt Paramahamsa Vishwananda Japan. Tijdens een Satsang in Osaka beantwoordde Gurui de vraag over de betekenis van de Bhakti Marga-Tilak. Deze Tilak wordt door devotees van Paramahamsa Vishwananda gedragen en is ook verbonden met de Vaishnava traditie.
Met chandan (gele of donkere poeder uit Vrindavan, India) opgebrachte verticale lijnen symboliseren de Voeten van de Heer die naar boven wijzen. Het helpt ons eraan te herinneren dat wij ons denken op God moeten richten, op iets dat hoger is dan wij zelf zijn. De asan of het Tulsi-blad bevindt zich eronder. Het staat symbool voor devotie, maar devotie tot wie? Voordat we weten hoe devoot tot God te zijn, moeten wij ons inzetten voor of toegewijd zijn aan de Meester. Zonder overgave aan de Meester en het ontvangen van Zijn Genade en Zijn begeleiding, kun je God niet kennen. De rode punt staat symbool voor de toewijding aan de Guru en alleen door Zijn Genade bereik je de Voeten van de Heer. Zonder de Genade van de Meester is niets mogelijk. Je kunt God zonder deze Genade niet zelf bereiken. De Meester heeft Godsrealisatie bereikt en Zijn enige doel is Zijn devotee (toegewijde) naar dit hoogste doel te brengen. Hij kent de weg. De Guru is de TOM-TOM die jou de weg wijst naar het juiste pad, de hoogste perfectie. De rode punt herinnert aan de Genade van de Meester. De rode lijn staat symbool voor het feit dat de Guru jou alles, materieel en spiritueel, kan geven. De rode lijn herinnert eraan dat de Guru zoals de Goddelijke Moeder is, die jou naar de Voeten van de Heer leidt.
De tilak bevat alle elementen van de Sri Sampradaya tilak, de spirituele traditie die Paramahamsa Vishwananda volgt. Gurudev heeft er twee nieuwe elementen aan toegevoegd: de tulsi asan (het blad op de neus) en de kumkum of rode punt.
Waar de Voeten van Narayana of Maha-Vishnu zich bevinden, heeft Maya geen macht.
Deze video is Nederlands ondertiteld. Klik op het tandwieltje wanneer de Nederlandse ondertiteling niet direct verschijnt.