DEVOTIONELE KUNST

Paramahamsa Vishwananda moedigt ons aan om ons natuurlijke verlangen naar zintuiglijk genot in dienst van de Heer te stellen. De Heer creatief vastleggen in kleur, muziek en beweging laat je genieten van het volledige spectrum van goddelijke schoonheid.

‘Degenen die voortdurend met mij bezig zijn en die mij aanbidden met intense Liefde, geef ik het besef waarmee ze bij mij kunnen komen.’

Bhagavad Gita

VREUGDEVOLLE EN ZINTUIGLIJKE DIENST AAN HET GODDELIJKE

Onze ervaringen worden beïnvloed door onze zintuigen. Ongecontroleerd kunnen ze ons in een slaaf van wereldse geneugten veranderen. Als we onze zintuigen echter op het Goddelijke richten, kunnen we het hoogste geluk en een liefdevolle relatie met God bereiken.

Als je bhakti leeft door middel van devotionele kunst, geef je uitdruk aan je ware wezen en geniet je van de pracht van je relatie met God. Kunst manifesteert goddelijke schoonheid.

Of het nu gaat om muziek, zang, schilderkunst, dansen of acteren, met de juiste houding – met liefde en toewijding – kun je je favoriete activiteiten omzetten in een geschenk aan het Goddelijke.

VIND JEZELF IN DE MUZIEK

Als we zingen en dansen, niet voor ons eigen plezier, maar voor het plezier van onze Geliefde Heer, verandert het alledaagse in het Goddelijke. Als de zuiverheid van de liefde begint te stromen, stopt het denken en blijft alleen het zijn over. Er bestaat niets anders dan jij en je Geliefde.

Als je Zijn Naam zingt vanuit je hart, reageert de Heer als een minnaar, voor wie een serenade wordt gezongen. Gelukkig heeft Zijn antwoord weinig te maken met de kwaliteit van je stem – het enige dat telt is de oprechtheid van jouw aanroep. Geniet van de liefelijkheid van de liefde.

KIRTAN – MUSIEK VOOR DE ZIEL

Ervaar de liefelijkheid van het zingen van de Naam van de Heer. Aaradhakananda, hoofd van Bhakti Marga Musiek, legt de diepgaande waarde van deze eenvoudige beoefening uit. Hij geeft ook een mini-workshop over hoe je je stem als instrument kunt gebruiken en leidt je door twee eenvoudige kirtans.

KIRTAN MET DE MEESTER

In de relatie tussen de Minnaar en de Geliefde bestaat er maar één ervaring, slechts één motivatie, en slechts één realiteit – Just Love. Doe mee en zing, klap, dans. Wees vrij.

SPIRITUELE KUNST

Meditatie is een hoge vorm van concentratie, waarbij ons hele wezen betrokken is. Jezelf toestaan om volledig op te gaan in het tekenen of inkleuren van een Goddelijke vorm boeit de zintuigen en trekt ze weg van de wereld om je te concentreren op het Goddelijke.

Wanneer het onderwerp van je kunst een Goddelijke vorm is, houdt de Heer je opmerkzaamheid vast en brengt Hij je dichter bij Hem. Deze verbinding wordt nog dieper als je langere tijd met een werkstuk bezig bent, of steeds weer met dezelfde vorm bezig bent. Hoe meer tijd je besteedt gericht op een beeld van het Goddelijke, hoe makkelijker het te visualiseren is tijdens de meditatie. Breng door te schilderen het Goddelijke tot leven.

DEVOTIONELE KUNST CREËREN

Dakshini, hoofd van Bhakti Marga Kunst, introduceert je in de oude spirituele praktijk van het creëren van devotionele kunst. Ze helpt je ook via een korte meditatie om de schoonheid van de Goddelijke Moeder Zelf te ontdekken en te manifesteren, door een afbeelding van Haar in de vorm van Maha-Lakshmi in te kleuren.