Vandaag vond een abishekam van Giridhar, Yamuna Maiya en Narasimha plaats. Klik op de link om de video van deze abishekam te bekijken. Een abishekam bestaat uit een puja en een rituele wassing, waarbij de murti met alle elementen wordt gewassen en gereinigd en vervolgens wordt aangekleed. In de puja ceremonie worden zowel bloemen als water aan de godheid geofferd, terwijl de heilige Namen gereciteerd worden. De gasten kregen de unieke kans om aan deze abishekam mee te doen. Op de instagram account van Bhakti Marga zijn fragmenten van de opening van de Bhakit Marga tempel in India te bekijken.

Waarom is de tempel ‘Giridhari Dham’ in Vrindavan aan Giridhari, Yamuna en Narasimha toegewijd?

Giridhar verwijst naar Sri Krishna in Zijn jonge jaren, als de Ultieme Beschermer.  Hij tilde met Zijn pink de Govardhan berg op om de bewoners van Vrindavan te beschermen tegen de regen, die door Indra (oppergod van de halfgoden) zeven dagen en nachten onophoudelijk werd gestuurd. De regen stopte op het moment dat Indra ingezien had dat Krishna de grootste was. Op één van de onderstaande foto’s van de murti van Giridhar is te zien hoe Krishna met één pink de berg optilde.

Paramahamsa Vishwananda bezit de originele murti ‘Giridhar’, die Meerabai bij zich droeg. Dit is een Krishna beeldje dat door Meerabai op het hart gedragen werd. Zij leefde in India in de 16e eeuw en staat symbool voor volledige devotie en overgave aan Krishna. De murti van Giridhar, die in deze nieuwe tempel staat, herinnert ons aan het belang van de relatie tussen de mens en God.

Waarom staat de murti van Yamuna naast Giridhari?

De rivier Yamuna, waaraan Vrindavan is gelegen, wordt in de vorm van de God Yamuna vereerd. Wie zich in Haar baadt en voor Haar buigt, bereikt de zegen waarmee Vaikunta (hemelse woning) bereikt wordt. Daarom is Vrindavan één van de belangrijkste pelgrimplaatsen voor Vaishnavas (devotees van de Heer Narayana en Krishna). Er is in Vrindavan geen enkele tempel aan Yamuna en Krishna gewijd. Guruji wilde de aanbidding van Yamuna Maiya mogelijk maken, als een voorbeeld van dienstbaarheid aan de Opperste Heer voor alle bhaktas.

Waarom Narasimha?

De Heer Narasimha (zie foto bovenaan) is niet alleen de beschermer van de devotees of toegewijden in tijden van nood. Hij beschermt hen tegen de krachten van negativiteit en onzuiverheid. Zijn aanwezigheid helpt negativiteit te verwijderen en de omgeving te reinigen. De Heer Narasimha is één van de incarnaties van Vishnu (de Opperste Heer) die naar de aarde kwam om Zijn devotee te beschermen. Hij verscheen vanuit een pilaar als half leeuw en half mens en redde Zijn devotee Prahlad.

[soliloquy id=”5302″]