Paramahamsa Vishwananda heeft onlangs uitgelegd hoe de Darshan Online werkt.

Hij geeft deze sinds de Corona-crisis en de lock-down. Het is voor velen nog steeds niet mogelijk om verre reizen te maken. Guruji bracht deze bijzondere vorm van darshan. Wil je ook zo’n darshan meemaken, klik dan op deze url om je in te schrijven, kijk voor meer uitleg op deze pagina van onze website.

Vraag: Wat gebeurt er tijdens een Online Darshan

Het antwoord van Paramahamsa Vishwananda:

Ik zal jullie een toelichting geven op de Darshan Online.

Jullie zitten daar dus en je visualiseert mij en ik zit hier en ik heb jullie allemaal eerst, vóór de darshan, gezien. Als ik dat doe, visualiseer ik jullie allemaal in het goddelijke bewustzijn. Dit betekent dat er universeel bewustzijn is, waarin we allemaal met elkaar verbonden zijn, en dat goddelijke bewustzijn is wat Krishna [bedoelde toen Hij] zei: “Ik ben dat universele bewustzijn. Ik ben de bewoner van ieders hart.”

Kijk, als we het over het hart hebben, hebben we het niet over het fysieke hart. We hebben het over een subdomein van de mind. Het is een domein van de mind dat alle goddelijke kwaliteiten bezit. Dat is wat we ‘het hart’ noemen. Maar het heeft niets te maken met het hartchakra. Daarom wijzen we niet naar het atma zelf. We wijzen naar het domein dat de goddelijke kwaliteiten bezit. Wanneer je toegang krijgt tot dat goddelijke domein dat het universele bewustzijn is, gebeurt de darshan; daar wekt het bewustzijn zichzelf. Zo is het ook wanneer je je beoefening doet. De reis is van de mind naar het hart. Natuurlijk wijs ik hier naar het fysieke hart, maar energiek heb ik het niet over dit hart. Ik wijs naar het atma zelf. Die reis, die 40 centimeter van hier [hoofd] naar hier [borst] is, begint op jou te reflecteren.

Je moet gevoeliger zijn voor je goddelijke kwaliteiten. Die reis om die goddelijke kwaliteiten te doen ontwaken is ten eerste wanneer je je kriya doet, wanneer je je spirituele oefeningen doet. Eerst moet deze ajna-chakra, je derde oog, dat bewustzijn hebben. Daardoor kan de mind transformeren in het goddelijke. En als die mind transformeert in het goddelijke en afdaalt in dat kosmische bewustzijn dat vanbinnen zit, dan openbaart de ziel zich. Als je er diep in gaat, dan openbaart Bhagavan Zich. Dit is die reis die je moet maken.

Het is noodzakelijk dat we eerst de mind, die alleen gericht is op de buitenkant, zuiveren, zodat hij op die innerlijke reis kan gaan. Als dat gebeurt, dan zul je de grootsheid herontdekken die zich in dit lichaam bevindt. De macrokosmos die door het Goddelijke is geschapen is eigenlijk de microkosmos in dit lichaam. Als dat duidelijk wordt, dan onthult de Heer Zichzelf in de kern van je bewustzijn, in de kern van je atma.

De eerste darshan die Hij je geeft is de darshan je te doen beseffen dat Hij altijd hier is [borst]. Hij is niet buiten je, maar binnenin je. Deze innerlijke reis brengt je van dat bewustzijn [hoofd] naar dit bewustzijn [borst], waardoor een ander rijk zich opent.

Daarom is het slechts een reis van 40 centimeter, die soms niet alleen een leven duurt, maar levens.

Uit Paramahamsa Vishwananda’s live satsang op 27 mei 2020