Shayani Ekadashi is 1 juli gevierd.
Op deze dag worden murti’s van Vishnu en Lakshmi vereerd, de hele nacht wordt er gezongen en devotees vasten en leggen geloften af, waaraan zij zich tijdens de hele Chaturmas, de heilige vier maanden van het regenseizoen, houden. Dit kan betekenen dat ze afzien van een bepaald voedsel of dat ze iedere Ekadashi-dag vasten.

Men gelooft dat Vishnu in slaap valt in Ksheersagar – de kosmische oceaan van melk – op Sheshanāga, de kosmische slang. Zo wordt de dag ook wel Dev-Shayani Ekadashi (lett. ‘god-slapende elfde’) of Hari-shayani Ekadashi (lett. ‘Vishnu-slapende elfde’) of Shayana Ekadashi genoemd.

Vishnu ontwaakt uiteindelijk vier maanden later uit zijn slaap op Prabodhini Ekadashi – de elfde dag van de verlichte twee weken in de Kartik- (oktober-november) maand. Deze periode staat bekend als Chaturmas (lett. ‘vier maanden’) en valt samen met het regenseizoen. Shayani Ekadashi is dus het begin van Chaturmas. Devotees beginnen op deze dag met het volgen van de Chaturmas-vrata (gelofte) om Vishnu te behagen. Tijdens Shayani Ekadashi wordt gevast.

Dit vasten vraagt om onthouding van alle granen, bonen, graanprodukten en bepaalde groenten, zoals uien, en sommige specerijen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shayani_Ekadashi

~Ekadashi~ vindt plaats op de elfde dag van elke twee weken van de maan in de hindu-traditie, of 2 keer per maand volgens de westerse kalender. In het hinduïsme wordt aangenomen dat Ekadashi een gunstige dag is, gewijd aan Lord Vishnu. Als je ervoor kiest om in deze tijd te vasten, is het aan te bevelen dat je je onthoudt van alle soorten granen, maar je kunt een licht dieet van noten, melk, fruit, etc. volgen, als je dat wilt. Het vasten moet beginnen bij zonsopgang en duren tot de volgende dag. (Wikipedia)

Als je vast op het spirituele pad, ben je in een toestand waarin je voortdurend denkt aan God. Je mind is dus niet op voedsel gericht, maar vooral op je spirituele pad. Dit helpt je ook om boven jezelf uit te stijgen, want kijk, als je veel eet, wordt je concentratie ook zwaar. Je kunt je niet volledig concentreren. Maar als je vast, ben je licht, dan wordt het makkelijk voor je om je te concentreren op het Goddelijke of je sadhana te doen.

Paramahamsa Sri Swami Vishwananda

Swami VishwaRanga Ramanuja vanuit Vrindavan

https://www.facebook.com/BhaktiMargaIndia/videos/321379149026425/UzpfSTEwMzQ2NzE3MTk5NTkxNDY6MzEyOTEyMzY4Mzg0NzI2Mg/?epa=SEARCH_BOX