Zaterdag vieren we Ganesha Chaturthi. Vorig jaar heeft Guruji in Canada een murti van Ganesha gemaakt.

‘Dit is de dag dat Heer Ganesha werd geschapen. In de Hindu-traditie is dit een zeer gunstige dag. Ik neem aan dat jullie allemaal Lord Ganesha kennen? Hij is de God met het olifantenhoofd. In de Hindu-traditie hebben we vele Goden en samen vormen zij de Ene, het Paramatma. Onder al deze Goden heeft Ganesha de taak gekregen hindernissen op te ruimen.

Hij is degene die alle hindernissen van iemands pad verwijdert. Daarom wordt elk gebed eerst aan Heer Ganesha opgedragen en bidden we eerst tot Hem. Waar zijn deze hindernissen? De grootste hindernis is het menselijke verstand. We bidden tot Hem om onze gedachten te zuiveren, zodat onze gebeden succesvol zullen zijn en verhoord zullen worden. Zoals gezegd, verwijdert Ganesha alle hindernissen en zuivert Hij ons denkvermogen. Daarom draagt Hij de naam Ganapathi: Heer van het denken. Hij is de Heer van de Ganas die in het denken aanwezig zijn. Wanneer je zuivere gedachten hebt, zul je zien hoe gemakkelijk het is om lief te hebben.

Wat willen we op het spirituele pad bereiken? We willen onze eenheid met Het Goddelijke realiseren; we willen Het Goddelijke vinden; we willen ons ware Zelf ontdekken, maar er zijn altijd hindernissen op ons pad. Mensen mediteren, maar je verstand is heel krachtig. Zolang je geen afstand van je gedachten neemt en deze niet onder controle hebt, zul je er altijd een slaaf van zijn. Je zult altijd ondergeschikt zijn aan de heerschappij van het verstand.

Hoe meer jij je door je verstand laat leiden, hoe verder Het Goddelijke van jou is verwijderd.

‘Eigenlijk is elk onderdeel van jou Goddelijk, maar het verstand houdt alles tegen, houdt je van het liefhebben af. Jullie hebben allen lief, of niet soms? Wat is deze liefde? We zeggen dat liefde opoffering betekent. Ben je bereid jezelf, alles, volledig te offeren en weg te geven? Hoeveel van jullie zijn bereid om jezelf hélemaal, volledig, te geven? Het is natuurlijk mooi als je “ja” zegt, maar wees oprecht naar jezelf.’

Christus zei: “Heb God Lief met heel je ziel en verstand”. Het denken dient enkel en alleen op God gericht te zijn. Het verstand dient alle beperkingen te overstijgen en zichzelf te transformeren. Om deze reden bidden we ook tot Ganesha: “Help ons alle belemmeringen te verwijderen en help ons om alle beperkingen te boven te komen, zodat we ons zelf kunnen zijn”. Onze ware Zelf is vrij van oordeel, maakt geen onderscheid en kent geen pijn, haat, jaloezie en boosheid. Ons ware Zelf verkeert in een staat van voortdurende eenheid. Wij zijn dat en dat is ware Liefde.’

Paramahamsa Vishwananda, fragmenten uit Just Love 1

 

[soliloquy id=”11707″]