Vierentwintig uur lang wordt dit weekend de Gayatri Mantra gereciteerd aan de Kalash-Yagna (heilig vuur) in Shree Peetha Nilaya.

Kalash Puja: een Kalash is een koperen pot en puja betekent aanbidding of een ritueel ter verering van de Goden. Tijdens de ceremonie wordt er een kokosnoot op een Kalash geplaatst. Deze vertegenwoordigt het hart van de Godheid; de Kalash staat symbool voor de volmaaktheid van het hart van de toegewijde. Tijdens deze ceremonie werd Gayatri Devi aangeroepen.

Het vuur neemt de vorm van Krishna met de fluit aan 🙂

De Gayatri Mantra is een Maha Mantra, dat wil zeggen dat de mantra de kracht van zelfverwerkelijking in zich draagt.

Om bhūr bhuvah svaha
Tat savitūr varenyam
Bhargo devasya dhīmahi
Dhyo yo nah prachodayāt

Door alle lagen van ervaring heen is  ‘Dat’ de ware aard die het bestaan verlicht, het allerhoogste Ene. Moge alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie de verheven schittering  van verlicht Bewustzijn gewaarworden.

Volgens Paramahamsa Vishwananda is de Gayatri een universeel gebed, dat een groot effect heeft als het met liefde wordt gezongen of gechant. Eerder heeft Paramahamsa Vishwananda uitleg gegeven over de betekenis van de Gayatri Mantra. Hij zei bijvoorbeeld dat in deze Maha Mantra de beej mantras van 300 miljoen Devis aanwezig is.

Impressie van een Gayatri Yagna. De Gayatri Yagna vindt eenmaal per jaar in Shree Peetha Nilaya plaats.