Dit Indiase evenement gaat over de liefdevolle genegenheid en toewijding tussen broers en zusters, zowel materieel, als spiritueel.

Raksha Bandhan valt jaarlijks op de volle maan in Sravana. Dit jaar viel dit op 26 augustus. Het is een feest voor broers en zussen. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken. Deze dag staat ook bekend onder de naam Rakhi. Op deze dag binden zusters een rakhi, een kleurrijke armband van zijden draad, aan de pols van hun broers om hen te beschermen tegen kwade invloeden. Zusters bidden voor het lange leven van hun broeders en vragen God hen te zegenen.  Broeders op hun beurt, geven hen geschenken en beloven levenslang voor hen te zullen zorgen.
Het belang van het Rakhi-evenement verwijst naar de Leela van Heer Krishna en Draupadi, zoals in de Mahabharata beschreven staat. Dit verhaal is een weerspiegeling van de pure band tussen broer en zus. Heer Krishna had diepe genegenheid voor Draupadi en zij vertrouwde volledig op Krishna. Ze bad tot Hem met volledige devotie, met onvoorwaardelijke liefde.

Het verhaal gaat als volgt:

Eens gooide Heer Krishna de Sudarshan Chakra naar Shishupala, om hem te straffen voor zijn zondige activiteiten. Tijdens het slingeren van de Sudarshan Chakra raakte Krishna Zelf gewond. Bij het zien van bloeddruppels haastte Draupadi onmiddellijk naar haar Heer om Hem te beschermen. Ze scheurde een stuk van haar sari af en wikkelde het rond Zijn vinger om het bloeden te stoppen. Krishna werd door haar gebaar van toewijding en zuivere liefde geraakt. Hij vroeg haar welke gunst Hij haar kon verlenen. Draupadi vroeg als een ware zus of de heilige aanwezigheid van de Heer voor altijd in haar leven mocht zijn. Sindsdien is Heer Krishna als een schaduw bij Draupadi gebleven om haar te beschermen tegen alle problemen. Toen de Kaurava’s Draupadi probeerden te vernederen (Cheer Haran) tijdens een bijeenkomst, bad ze voortdurend tot Krishna. De Heer redde haar en bestrafte de zondaars later in een strijd (zoals beschreven in de Mahabharata).

Wat een blessing om dit van Paramahamsa Vishwananda te mogen ontvangen!

Gayatri abishekam tijdens de 24-uurs Gayatri yagna, 25 op 26 augustus 2018