Gepolijst worden of het werken aan de mind, vraagt een grote inzet. Paramahamsa Vishwananda afgelopen week tijdens een Satsang.

Het is niet zoiets als één boek lezen en dan zeggen: “Ja, alles goed, ik ben nu meester van de mind!” Het vraagt een leven lang jouw inzet.

Kijk, dit is een mooi voorbeeld. Als we een pot, een pot van klei willen maken, wat hebben we dan nodig? De klei wordt niet zomaar een pot. Nee. Wat heb je nodig? Je hebt eerst een pottenbakker nodig. De pottenbakker moet weten hoe je een pot maakt. Hij moet vastberaden zijn, de wil hebben om het te doen. Anders is het zinloos. De pottenbakker moet de vaardigheid hebben. Hij moet de instrumenten hebben. Dus zie je, er is veel voor nodig om een eenvoudige pot te maken! Alleen maar een eenvoudige kleipot!

Kun je je dan voorstellen wat er voor nodig is om van jou te maken wat God wil?

Daar is ook veel voor nodig!

Maar laat jij jezelf wel meenemen en polijsten?

Dit is iets anders…. Kijk, we kunnen spiritualiteit oppervlakkig, als basis nemen. Of we kunnen er diep in duiken en worden wat we in essentie zijn…. Bijvoorbeeld, als je een ruwe diamant of steen of wat dan ook neemt, wie kan dan zeggen dat deze steen een diamant is? Nee, dat kun je niet zien! Als je naar een ruwe diamant kijkt, ziet die er net zo uit als alles in het leven, als een ruwe steen die je op straat vindt. Maar wie er verstand van heeft, zal meteen weten dat dit een diamant is. Een ruwe diamant hebben is dus één ding. Degenen die weten hoe ze hem moeten slijpen, hoe ze hem moeten polijsten, zullen er een andere kijk op hebben. Dit is waar de Meester in het leven verschijnt, waar Hij je pakt, omdat Hij iets diepers bij jou vanbinnen waarneemt, iets wat je in jezelf niet waarneemt.

Daarom zei ik eerder, als de Meesters kijken, hebben ze een andere kijk dan de discipel. De Meester neemt dus iets diepers vanbinnen waar, maar toch ben je nog steeds ruw, je moet nog steeds gepolijst worden…. Sta je jezelf toe om gepolijst te worden? Zodat je kunt schitteren! Dit is aan jou, jouw keuze. Dit is je spirituele sadhana. Dan begin je te oefenen en ga je steeds dieper en dieper. Op dat pad zullen er natuurlijk ook veel testen zijn. Denk niet dat je alles op een gouden dienblaadje gepresenteerd krijgt. Nee, de Meester zal je op de proef stellen.

Er was eens een discipel….

En deze discipel wilde de Veda leren. Dus benaderde hij een Veda Meester, een Veda Guru, en hij zei: “Alstublieft, leert u het mij!” De Meester zei: “Weet je hoe moeilijk het is om de Veda te leren? Dat kost je wel twaalf jaar.” Maar de discipel was onvermurwbaar en hij zei: “Ja, ik wil dit.”

Dus leerde hij twaalf jaar lang de Veda. Eindelijk was de tijd voor de tests aangebroken. De Meester had het erg druk, dus hij had geen tijd voor een test. Hij zei tegen hem: “Achterin staat een boom. Ga onder die boom staan, chant de Veda, chant wat je twaalf jaar lang hebt geleerd. Zoveel fouten als je maakt, zoveel bladeren zullen uit de boom vallen. Verzamel ze en breng ze dan naar mij.”

De discipel zei: “Oké prima, dat kan ik wel.”

Dus ging hij naar achteren en – zoals je weet – begint de Veda met een lofzang op Lord Ganesha! Op het moment dat hij dat zong, vielen alle bladeren naar beneden, allemaal, een blote boom! Hij was geschokt. Getraumatiseerd rende hij naar zijn Meester toe en viel huilend aan Zijn voeten. Hij zei: “Zodra ik begon, Ganana am…, de hele boom, alle bladeren vielen eraf, niet ééntje, nee, allemaal!”

De Meester zei: “Mmm, daar heb je een zeer ernstige fout gemaakt, mijn beste.”

En de discipel antwoordde: “Maar ik weet niet welke!”

Toen keek de Meester naar de bladeren en begreep hij dat de discipel was begonnen te zingen voor Lord Ganesha. Dit was de eerste fout die hij maakte en de grootste van alle fouten. Waarom? Als je de Veda kent, moet je weten dat het eerste gebed niet tot een of andere goddelijkheid gericht wordt, maar tot Degene die het allerhoogste is en dat is de Guru zelf.

Zo zie je, zelfs de studie van de Veda….

God zal je op de proef stellen!

Maar testen is niet om je zwak te maken. Eigenlijk is het om je sterker te maken. Daarom komen er testen in het leven van de devotee. Je merkt ze vaak niet op, maar die Genade van de Meester is erbij om je te dragen, om je te polijsten, om je sterk te maken.