Nu de pelgrimstocht van Paramahamsa Vishwananda in Mauritius begint, is het weer tijd voor ‘Follow de Master‘. Je kunt via deze pagina Paramahamsa Vishwananda op Zijn reis volgen.

Afgelopen dagen heeft Guruji meerdere Satsangs gegeven en Hij heeft gisteren een grote yagna geleid, die was opgedragen aan de Gita.

Swami Parantapa begon gisteren de dag met een lezing over de Garuda Purana en ‘s avonds werd er onverwacht een Yagna gehouden die was opgedragen aan de Gita. Guruji gaf iedereen de kans om deel te nemen aan het vuuroffer, terwijl de 700 verzen van Bhagavad Gita werden gechant. Hij citeerde Lord Krishna over de materiële wereld en hoe mensen vanwege hun hebzucht nooit gelukkig kunnen zijn. Guruji herinnerde ons aan de leer van het vers van de Bhagavad Gita dat zegt: “Zij die zich op mij concentreren, wiens mind alleen op mij gericht is, komen naar mij alleen.” Hij legde uit hoe de heiligen in hun leven zo in bhakti verankerd waren, dat niets hen kon bewegen. Hij nam het voorbeeld van het verhaal van Pundalik met Panduranga en Rukmini en benadrukte opnieuw hoe belangrijk bhakti is. Op het bhakti pad is het uiterst belangrijk om naast overgave, ook bewust te worden. De avond werd met een vreugdevolle kirtan afgesloten, waarin Guruji danste met Zijn devotees.

Omdat er verschillende categorieën van zonden zijn, zijn er ook verschillende hellen. De Garuda Purana gaat volledig over dood en de Hel om je een dieper inzicht te geven in deze kwestie. Deze week sprak Guruji eerder over de hellen en de verschillende hemelen.

Enkele fragmenten hierover uit Zijn toelichting op de Shrimad Bhagavatam

Aan de andere kant, als je slechte dingen op Aarde doet, ga je naar de Hel. Er is niet maar één hel, er zijn 21 hellen. Stel je dat eens voor! Stel je voor dat je naar de laagste bent gegaan. Dan moet je van de ene hel naar de andere klimmen tot je terugkeert naar de Aarde. Om naar de Hel te gaan heb je ook een ‘visum’ nodig en dat ‘visum’ krijg je in Court d’Asura. Dit is de rechtbank waar de asura het visum afstempelt. De minds van de mensen zijn soms zo misleid door de materiële wereld, dat ze daarheen gaan en dan krijgen ze het visum om met de ‘helle-evator’ rechtstreeks naar de Hel te gaan. Hier, aan de andere kant, omdat je naar de Bhagavatam luistert, ben je jezelf aan het verheffen (‘elevate’).

Toen Koning Parikshit hoorde dat er 21 hellen zijn, begon hij zich zorgen te maken. Elke hel werd gekenmerkt door een bepaald soort leed en vreselijke pijn die de ziel wordt aangedaan. Iedereen heeft wel eens gehoord van die ene hel, waar mensen in een ketel worden gekookt of geroosterd. Maar in de Bhagavatam zegt de Wijze Shukadev tegen Parikshit dat er 21 hellen zijn. Niet iedereen gaat naar dezelfde hel. Sommige mensen hebben een zwaar karma, omdat ze vreselijke dingen hebben gedaan. Waarom zouden degenen die kleinere overtredingen hebben begaan samen met hen naar een vreselijke hel gaan? Dat heeft geen zin.

Deze 21 hellen worden geregeerd door Yamraj, ook wel Dharmaraj, de vader van Yudhishtir, genoemd. Yamraj is de zoon van Surya dev en de broer van Yamuna, die in de vorm van Kalindi, één van Krishna’s acht belangrijkste vrouwen werd. Yamraj is dus eigenlijk de zwager van Krishna.

Men zegt dat als je sterft, je eerst voor Yamraj verschijnt om je zonden te wegen. Als je ‘slechte dingen’ hebt gedaan, zal hij de hel dienovereenkomstig kiezen. Hij zal het zijn schrijver Chitragupta vragen, die alles wat je in het leven doet opschrijft. Zodra het in zijn boek staat, kan hij het niet meer uitwissen, maar Bhagavan wel. Zo werden bijvoorbeeld de levensverhalen van Savitri’s man uit dat boek gehaald. Shiva redde ook Markandeya van de dood. Die bhakta’s die zich volledig overgeven aan één van de vormen van de Heer, staan boven het rijk van Yamraj. Bhagavan kan hen redden. Als je je volledig aan Bhagavan overgegeven hebt, als je Hem dient en je doel is enkel Narayana, hoef je je geen zorgen te maken over deze 21 hellen.

De Wijze Shukadev legt hier uit dat de zondaars in deze hellen op talloze manieren gestraft worden. En deze straffen zijn bedoeld om mensen eraan te herinneren, dat hun wandaden en ongewenste handelingen hen alleen maar problemen en ellende bezorgen. Dus gaan ze voor enige tijd naar deze hellen, om eraan herinnerd te worden dat ze moeten veranderen. Dan krijgen ze nog een kans, zodat ze hun daden kunnen corrigeren en zichzelf kunnen redden van hun slechte daden. Als zij van deze gelegenheid gebruik maken om zichzelf te verbeteren, kunnen zij de hemel bereiken.

Shrimad Bhagavatam, fragmenten uit Canto 6, hoofdstuk 1

https://www.facebook.com/bhaktimargamauritius/videos/469710960291068/