Ook dit jaar zal in Springen Gurupurnima voor en vooral met onze geliefde Guru gevierd worden. Devotees uit de hele wereld komen naar Springen om hun Satguru te vereren. Je bent welkom!

De Guru Gita of het lied van de Guru. De Guru Gita bestaat uit 400 verzen en maakt deel uit van de post-Vedische, heilige tekst die bekend staat als de Skanda Purana, een van de 18 Maha Purana’s, samengesteld door Veda Vyasa.

Paramahamsa Vishwananda verklaart in Zijn toelichting op de Guru Gita: ‘Heer Krishna zegt in de Uddhava Gita dat de Guru een belichaming van Hemzelf is. Door Zijn Genade verschijnt de Guru op aarde. En het is door Zijn Genade dat de discipelen daarheen geleid worden waar ze thuishoren.

Guru Gita, vers 90

Nityaṁ śuddhaṁ nirābhāsaṁ
Nirākāraṁ nirañjanam
Nityabodhaṁ cidānandaṁ
Guruṁ brahma namāmyaham

Ik buig voor de Guru die Absoluut, eeuwig en puur is. Hij is buiten het bereik van perceptie, is vormloos en zonder smet. Hij is eeuwig-denkend, bewust en gelukzalig.

Hier is de meditatie. Bhagavan Shankar buigt voor de Guru, die de Absolute is. Er is niemand buiten de Guru. De Guru is in het Bewustzijn gezeteld en in het Bewustzijn neemt Hij alles waar; niet alleen in Zijn devotees, maar overal. Zelfs als Hij een vorm heeft, is Hij niet beperkt tot die vorm. Hij kan elke vorm aanboren en Zichzelf in vele vormen manifesteren. Hij is niet alleen beperkt tot één aspect of één richting. Daarom zeg ik altijd: “Ik heb altijd mijn wegen. Als plan A niet werkt, is er altijd plan B. Als plan B niet werkt, komt C. Als C niet werkt, creëren we D. Als D niet werkt, maken we E, enzovoort.” Dus, de Guru is niet gebonden aan de manier waarop mensen denken.

Toelichting van Paramahamsa Vishwananda op dit vers van de Guru Gita.

Komende augustus zal de Guru Gita met de toelichting van Paramahamsa Sri Swami Vishwananda in het Nederlands verschijnen.