Gurupurnima, Paramahamsa Sri Swami Vishwananda

Gurupurnima een heilige dag ter herinnering aan de grote, Heilige Vyasa. Bij volle maan in de Hindu maand ‘Ashad’ (juli, augustus)  wordt Gurupurnima gevierd.  Een ieder is dank verschuldigd aan deze Heilige, die alle Vedische teksten in de vier Veda’s heeft genoteerd en Hij heeft de 18 Purana’s en de Mahabharata en de Shreemad Bhagavatam geschreven.

Tijdens Gurupurnima worden wereldwijd de Guru’s geëerd en Hen wordt respect betuigd.  De Guru is alles voor degene die naar God op zoek is, omdat de Guru God aan hem of haar introduceert. De Guru zorgt ervoor dat God bereikbaar wordt voor de mensen. Tijdens Gurupurnima vereren we de vorm van de Guru en voor Zijn grenzeloze Genade en begeleiding drukken wij onze dankbaarheid uit. Vandaag vereren wij onze geliefde Guru, Paramahamsa Sri Swami Vishwananda. Wij beginnen met de Guru Paduka Puja (Puja voor de Heilige Voeten van de Guru). Daarna zingen we de bhajan stotra (108 liederen opgedragen aan Guruji). Deze liederen worden door groepen uit verschillende landen gezongen.

Vandaag wordt in de ashram ‘Shree Peetha Nilaya’ van Swamiji in Springen, Duitsland, Gurupurnima wordt door meer dan duizend devotees uit de gehele wereld gevierd. Dit jaar hebben de Poolse devotees de aankleding van de grote tent verzorgd. De troon vertegenwoordigt de Garuda. Garuda en Hanuman worden algemeen beschouwd als de grootste bhakta’s van de Heer. Zij vormen een inspiratie voor allen die zich op het pad van bhakti (devotie) begeven.

‘Garuda komt in levende kleuren en transformatie om dat, wat gisteren was, te veranderen in de schoonheid van het stille blauw en de witte zuiverheid van de Goddelijke Liefde van morgen.’

Citaat uit ‘Eenheid met het Goddelijke’ (of Unity with the Divine)

Delen van de dag zijn via livestream te volgen. Klik HIER om de beelden te bekijken. Klik HIER om de foto’s van Gurupurnima 2016 te bekijken.

“Open jouw denken, geef je over aan Hem en laat de Liefde die jij in jezelf hebt, stromen. Als je deze Liefde nog niet hebt verworven, doe er dan alles aan om Haar te verkrijgen, want deze Liefde is wie jij bent; Zij is de reden waarom jij hier bent.”

– Paramahamsa Sri Swami Vishwananda