Waarom vereren we de Voeten van de Meester?

GURUPURNIMA IN DE ASHRAM
SHREE PEETHA NILAYA, 16 JULI 2019

Jai Gurudev,

Allereerst een gezegende Vyasa Purnima voor jullie allemaal! We zeggen Gurupurnima vanwege de Guru, maar in werkelijkheid wordt deze Purnima ‘Vyasa Purnima’ genoemd omdat het de Heer Zelf is die geïncarneerd is en alle Schriften, in het bijzonder de Veda’s heeft samengesteld. Zoals jullie weten, zijn de Veda’s de belangrijkste geschriften in de hinduïstische traditie. Daarna komen de Purana’s. Veda Vyasa stelde de Veda’s samen en daarom prijst deze Purnima Hem en ook al diegenen die je kennis geven, die je herinneren aan iets wat eeuwig is, aan iets wat aan de normale realiteit voorbij gaat.

Als we naar de Veda’s kijken… ze gaan over hoe je moet leven en hoe je de Allerhoogste kunt bereiken. Hoe gaat dat? Dat gebeurt alleen als je jezelf verwerkelijkt, zodat de Heer voortdurend in je gedachten opkomt. Hij neemt het aspect van de Guru aan om je te herinneren aan Zijn relatie met jou.

Wanneer je gedachten bij de Voeten van de Meester zijn, word je nederig.

Paramahamsa Vishwananda

We aanbidden de Voeten van de Meester en iemand vroeg: “Waarom aanbidden we alleen de Voeten?” Omdat de Voeten van de Meester de essentie bevatten; zij bevatten de Meester Zelf. Net zoals jullie de Shiva Lingam aanbidden, is dat Shiva, nietwaar? Zoals de Saligram Narayana is. De Voeten van de Meester zijn dus de Meester Zelf. Eigenlijk moeten je gedachten altijd bij de Voeten van de Meester zijn. Wanneer je gedachten bij de Voeten van de Meester zijn, heb je mogelijkheden om je af te stemmen. Je word nederig. Want als je trots bent, kun je je niet op bepaalde dingen afstemmen, omdat het allemaal om jou draait. Dit is één ding: wat weet je over jezelf? Je kent alleen dit lichaam. Maar wat diep vanbinnen is, dat neemt de Meester waar. En dit is wat de Meester naar buiten wil zien komen. Daarom is het alleen mogelijk als je gedachten bij de Voeten van de Meester zijn. Je kunt niet gewoon zeggen: “Oké, ik buig mijn hoofd voor Je voeten, dat is het dan.” Nee.

Het verhaal van Sri Raghavendra Swami

Er was een mooi voorval in het leven van Sri Raghavendra Swami. Raghavendra Swami was een incarnatie van Hanumanji, weet je. Op een keer kwam hij langs een veld, waar een herder zijn geiten liet grazen. Toen hij langskwam, boog de herder zich natuurlijk voor hem neer en Raghavendra Swami was zo blij met zijn eenvoud dat hij hem zegende. Hij zei: “Alle kennis zal tot u komen.” De herder zei: “Maar ik ben analfabeet. Ik weet niet eens hoe ik Telugu moet lezen, hoe zou ik alle schriftteksten kunnen lezen?” Hij maakte zich dus zorgen.

Maar Raghavendra Swami zegende hem simpelweg en liep door. Hij vertelde niet hoe de herder de kennis zou krijgen. De herder dacht er dus niet meer over na.

Een paar dagen later kwam er een sjeik van het Mogol-rijk langs en die hadden een artikel in het Telugu bij zich. Ze stopten daar en vroegen de herder: “Wat staat hier geschreven?”

Hij zei: “Ik weet het niet. Ik kan niet lezen.”

De sjeik zei: “Je kunt het beter maar voorlezen, anders vermoorden we je!”

Toen zei de herder: “Oké, ik probeer het wel.”

Ze gaven hem het artikel en hij begon automatisch alles voor te lezen. Hij kon niet bevatten wat er gebeurde, maar hij kon alles lezen en begrijpen. Toen herinnerde hij zich aan de zegen van Sri Raghavendra Swami.

Zo zie je, dat wanneer je er klaar voor bent, alles moeiteloos zal verlopen. Net als in de natuur zelf. De bijen zullen komen aanvliegen van waar ze ook zijn. Ze zullen naar de bloem komen als de wind zonder enige moeite de geur van de bloem verspreidt. Als er een suikerklontje is, zal de mier er zonder enige moeite op afkomen. Zo worden jullie dus allemaal op het spirituele pad geroepen, op dit pad van Bhakti, omdat je die geur hebt geroken, die afkomstig is van Sriman Narayana Zelf. Hij heeft jullie naar Hem toegetrokken. Hij heeft je mind naar Hem toe getrokken. Dit is Zijn werk. Maar het is jullie taak om je daarvoor in te zetten. Wanneer je je best doet, zul je zien dat wat Hij voor jullie wil, datgene is wat je werkelijk nodig hebt in je leven. Misschien bespeur je het nu niet meteen, maar later zul je dat wel inzien. Dit is de samensmelting van de individuele wil met de Goddelijke Wil en de Guru staat daarbij als getuige.

Jullie worden geroepen op het spirituele pad, op dit pad van Bhakti, omdat je die geur hebt geroken, die afkomstig is van Sriman Narayana Zelf.

Paramahamsa Vishwananda

Zie je, als je gedachten zo op de wereld zijn gericht, dan is er zo’n grote kloof waarover ze teruggebracht moeten worden. Maar toch, door Genade wordt alles mogelijk. Daarom vragen we op het Bhakti-pad altijd: “Heer, geef ons Uw Genade.” Wij vragen Hem niet om iets. Hij weet wat het beste is voor ieder van ons. Maar door dat gebrek aan vertrouwen, denken we dat we alles wel zelf kunnen. En dat is een fout die de mensen vaak maken.

Sta Hem toe om deel van je uit te maken. Sta Hem toe om de controle over je leven over te nemen. Laat Hem jouw auto besturen, zoals Hij de strijdwagen van Arjuna bestuurde. Hij wacht! Hoe blij zal Hij zijn als je zegt: “Ja, bestuur mij”, want Hij kent de bestemming. Hij kent dat doel. Hij weet wat je echt wilt. Waarom geef je niet je hand aan de persoon die het doel kent en je veilig thuis zal brengen? Leg jouw hand in de hand van de Meester en je zult je bestemming zeker bereiken.

Dus, Jai Gurudev, iedereen! En zegeningen voor jullie allemaal. (Het is heerlijk, kijk eens hoe stampvol het hier is! Zelfs deze plek wordt al te klein!) Dus, verspreid de Liefde van God naar iedereen. Het maakt niet uit of mensen je vertellen dat je gek bent, of dat mensen je veroordelen, of je bekritiseren. Dat is hun zaak. Het is niet jullie zaak, weet je. Besmet deze wereld met Liefde. Alle andere besmettingen zijn niet zo goed, maar dit is een goede besmetting!

Jai Gurudev!

Gurudev’s toespraak:

https://www.facebook.com/1034671719959146/posts/2390528817706756/