Vandaag wordt in Shree Peetha Nilaya de geboortedag van Hanuman gevierd. Hanuman wordt als het voorbeeld van bhakti beschouwd. Door wie Hij is, toont Hij ons hoe we ons op het spirituele pad dienen te begeven en hoe toegewijd wij behoren te zijn. Dit aspect van Hanuman, dat doordrongen is van wijsheid, laat ons zien dat we nergens bang voor hoeven te zijn wanneer Hij in de buurt is. Elk deel van Hanumans lichaam, elke cel van Hem, was Rama. Elke haar die uit Hem getrokken werd, resoneerde de Rama Naam, de Naam van Rama. Zo intens was de Goddelijke Naam in Hem aanwezig.

Je bent op zoek naar Het Goddelijke in de wereld; je weet dat je Hem niet in de buitenwereld zult vinden. Je weet dat je Hem ín jezelf zult vinden, desondanks blijf je Hem in de buitenwereld zoeken. Je denkt: ‘Ja, ik zal Hem vinden, misschien niet nu, maar later zal ik Hem vinden’, maar je zult Hem nooit vinden, tenzij je Hem eerst in jezelf vindt. Vanaf het moment dat je Hem in jezelf gevonden hebt, zul je Hem overal vinden. Hetzelfde zeiden mensen in de tijd van Rama tegen Hanuman: ”Weet je niet dat Hij in jouw hart leeft? Je hebt ongetwijfeld erg weinig geloof, omdat Je niet weet dat de Heer in Jouw hart aanwezig is.” Toen zei Hanuman: “Nee, nee, nee, Ik weet dat Hij in Mijn hart is!” Met Zijn nagels scheurde Hij vervolgens voor de ogen van iedereen Zijn hart open en wie troffen zij daar aan? Het waren Rama en Sita. Dit is de Virat Swarupa van Hanuman, waaruit Hanumans intense bhakti blijkt, waarbij de Heer je volledig consumeert.

Door Zijn toewijding is Hanuman doordrenkt van de Naam van Rama. In Zijn kindertijd werd Hij geïnitieerd in de Naam van Rama en Zijn toewijding kende geen grenzen. Zelfs nu nog wordt er gezegd: “Waar de Naam van Rama wordt gelezen, is Hanuman de eerste die komt en de laatste die gaat.” Hanuman is onsterfelijk. Hij reist de hele wereld over om alle mensen die Rama zijn toegewijd en tot Hem bidden, te beschermen en te zegenen.

Paramahamsa Vishwananda, fragmenten uit het boek Just Love 1

In Shree Peetha Nilaya wordt vandaag, maar feitelijk elke dag, de Hanuman Chalisa gereciteerd.