Bijzondere ontmoeting van Swami Paranthapa met Hanuman tijdens deze pelgrimsreis. Dit is een fragment uit het verslag ‘Following the Master, dag 6/9’ van een deelnemer aan de pelgrimstocht met Paramahamsa Vishwananda.

‘Gisteren stonden we in de rij om Panduranga te zien en om Zijn darshan te mogen ontvangen. Ik merkte iets vreemds op: Guruji wilde niet in de groep vooraan staan, maar vroeg Swami Paranthapananda voor Hem te lopen. Guruji leek ongewoon teruggetrokken, met een serene glimlach op Zijn gezicht, alsof Hij zich in een andere wereld bevond. Plotseling drong een oudere man naar voren. Ik verbaasde mij hierover, maar dacht toen: ‘nou ja, dit is India, mensen kunnen opdringerig zijn, hoewel nog niemand tijdens deze reis opdringerig was geweest.’ De man leek heel eenvoudig en nederig, en ik vond het wel vreemd dat een man met zo’ n lief en nederig gezicht naar voren drong. Toen hij achter me stond, boog hij naar voren om een bloemetje bij een murti op een pilaar te plaatsen. Guruji zei me plaats te maken voor hem en ik zorgde ervoor dat de bloem er niet afgestoten kon worden. Daarna viel hij mij niet meer op.

Later in de bus vertelde Swami Paranthapa ons over zijn ervaring met deze man. Hij zei, dat hij deze man opmerkte en hem wilde beletten voor te dringen. Guruji gaf Swami Paranthapa duidelijk te kennen, dat hij dit niet moest doen, omdat dit geen normale persoon was. De oude man bleef dicht in de buurt van Guruji en liep later naar achteren. Toen Swami Paranthapa naar hem keek, herkende hij Heer Hanuman aan de blik in de ogen, die als oude man vermomd was. Guruji bevestigde dit.

Later in de bus vertelde Swami Paranthapa ons over zijn ervaring met deze man. Swami Paranthapa had een vrouw uit onze groep, die de lokale taal spreekt, gevraagd om hem te vragen of hij hem mocht omhelzen. De oude man ging hiermee akkoord. Swami vroeg zich ook af of er iets was, dat hij hem kon geven, waarop de man antwoordde dat hij niets had om te geven. De man deelde echter de Tulsi mala (slinger met Tulsi blaadjes), die hij tijdens de darshan van Panduranga had gekregen, in tweeën en gaf de helft aan Swami Paranthapa. Swami Paranthapa vroeg hem ook of hij zijn voeten mocht aanraken. De man zei ‘ja’, maar dan wel buiten de Darshan-ruimte. Daar zette de man zijn twee voeten bij elkaar en Swami Paranthapa kon voor hem buigen. Enkele ogenblikken later werd de man niet meer gezien. Dit alles gadegeslagen door Guruji, die geen woord heeft gezegd, in ieder geval niet hoorbaar voor onze oren.’

Geschreven door één van de deelnemers aan deze pelgrimsreis.
Jai Gurudev!