Paramahamsa Vishwananda begon de langverwachte Kartik-viering op zaterdagavond en nadat iedereen de hele nacht had gedanst, sloot Hij het de volgende ochtend af met deze inspirerende boodschap voor iedereen.

Indrukken van de Kartik Night 2019

Ik wens jullie allemaal een gezegende Kartik!

Het is niet alleen vandaag Kartik; het duurt de hele maand tot 21 november. Jullie kunnen dus elke dag een lampje aansteken voor Krishna en Hem thuis vereren.

Kartik werd hiervoor al uitgelegd. In deze maand zijn er veel Lila’s die Lord Krishna heeft opgevoerd. Een van de belangrijkste van alle Lila’s is de Ras Lila. Dan heb je Govardhan, Damodara Lila en Naraksura Mardhana Lila en zo verder, weet je. Alle deze Lila’s vallen in deze maand. Deze maand is dus een zeer gezegende maand. Je hebt ook Diwali, Navaratri is net voorbij, Ganesh Chaturthi en ga zo maar door. Je ziet hoe gezegend deze maand is!

Als je mind volledig in beslag genomen wordt door gedachten aan en het mediteren op de Lila van de Heer, zal je mind veranderen. In deze maand moet je dus je mind op je japam gericht houden, je japam intensiveren en je mind laten transformeren, want de punya die je in deze maand ontvangt is veel sterker. Deze maand is erg dierbaar voor Sriman Narayana, voor Krishna. Daarom hebben we deze nacht gedanst en aan Hem gedacht; hetzelfde geldt voor Shivaratri: dat de mind overwonnen kan worden. Alleen wanneer je mind overwonnen is, kun je echt Zijn Liefde voelen. Als je mind nog steeds hetzelfde is, kun je Hem niet voelen, dan zul je Hem nooit leren kennen.

Die mind is waar Krishna het in de hele Bhagavad Gita over heeft: die mind moet veranderen en transformeren. Waarom? Niet terwille van Hem, maar voor jullie eigen bestwil. Omdat er diep vanbinnen deze hunkering, dit verlangen is. Misschien ben je je er niet van bewust, maar als je kijkt naar degenen die mediteren en een glimp opvangen van het Atma zelf, zul je zien dat het Atma alleen maar verlangt naar Bhagavan. Het verlangt naar niets anders. Maar hoe kun je dat begrijpen? Alleen als je mind getransformeerd is. De mind verandert op vele manieren, want de mind rent altijd naar het uiterlijke en laat je altijd slechts een zekere begrenzing van de dingen zien. Je begrijpt het niet. Je denkt dat je alles begrijpt, maar al dit begrip wordt nog steeds beperkt door het idee over een buitenwereld, nietwaar? Je begrijpt het dus pas echt als die mind uitputtend wordt uitgedaagd.

Zoals vanavond: je mind werd uitgedaagd, omdat je de hele nacht bent opgebleven, nietwaar? Je hebt jezelf gedwongen om de hele nacht op te blijven. Dat is ook een uitdaging voor de mind. De mind kan dus niet ronddwalen. Misschien denk je: ‘Ik val in slaap’, ‘Wanneer is dit voorbij?’ en ‘Wanneer kan ik gaan slapen?’. Maar door de bhajan, de kirtan, het chanten van de Goddelijke Naam en het dansen en bewegen, hebben jullie je mind actief gehouden. Hij rende niet naar het uiterlijke, maar naar het dansen; jullie waren aan het chanten, de Goddelijke Naam en bhajans en kirtan aan het zingen. Daarbij werd je mind uitgedaagd en feitelijk zijn jullie die uitdaging aangegaan door wakker te blijven.

Happy Kartik! Moge Giridhari jullie allemaal zegenen!

Kartik Night met Paramahamsa Vishwananda
Shree Peetha Nilaya, 2 november 2019