6 maart 2018

‘Een vertrouwen in Krishna dat onwrikbaar is, is de meest aantrekkelijke eigenschap van een toegewijde, zelfs voor Krishna zelf.

Spirituele zoekers stellen vaak vragen over vertrouwen en soms denken ze dat vertrouwen iets is dat door hen moet worden behaald. Maar de waarheid is dat voor vertrouwen alleen de twijfels van het verstand moeten worden losgelaten en dan zal vertrouwen vanuit het hart vanzelf ontstaan.

Waarom is vertrouwen zo aantrekkelijk en heeft het zo’n grote aantrekkingskracht, zelfs voor God? Deze tijdcycli van de yuga’s zijn interessant. Het lijkt mij dat dankzij Satya Yuga de Idealen in de menselijke geest zijn ingeprent. Treta, Dwapara en Kali Yuga hebben een gemeenschappelijk kenmerk en dat zijn God’s Avatars. Maar het is ook interessant dat Zijn Avatars verschillende rollen spelen om hetzelfde doel te bereiken. In Treta Yuga verscheen Hij als Rama om dharma te beschermen. In Dwapara Yuga kwam Hij als Krishna, maar in die tijd gaf Hij het beste van het beste, en dat is een vervullende en liefdevolle relatie.

Je zou kunnen denken dat er niets meer over is voor de moeilijkste tijd van Kali Yuga. Maar eigenlijk is Kali Yuga de meest geweldige en bijzondere tijd, omdat Hij het beste van Zichzelf geeft. Hij komt namelijk in de vorm van de Satguru Maharaj.

De Liefde van de Guru is onvergelijkbaar, standvastig en steviger dan een diamant of een steen, en toch is Hij zacht als een bloem in Zijn bestaan.

Je zou dol moeten zijn op de glimlach van de Satguru of het geluid van Zijn lach en geraakt worden door Zijn tranen van toewijding aan Zijn Giridhari. De Satguru is God die door Zijn nederigheid vergeet dat Hij God is, en Zijn Liefde onophoudelijk en eindeloos schenkt, alleen maar voor de verheffing van mensen.

Je hebt misschien al vaak gehoord dat het allemaal Zijn Barmhartigheid en Genade is, maar de betekenis van deze verklaring en waarheid stemt me tot nadenken. De aard van God is zodanig dat Hij niet grillig is en dat Hij op de ene dag gewoon beslist “Deze ziel zal tot Mij komen”. Nee! Hij wordt overstroomd op het moment dat Zijn bhakta Liefde, oprechtheid en toewijding toont en reageert eenvoudigweg daarop.

Maar wanneer Hij antwoordt, is dat de enige reactie en het enige antwoord waar een bhakta naar verlangt. Zijn reactie en antwoord is Zijn Genade. En de kracht van die Genade, die men nu als Zijn antwoord kent, is zo krachtig. Hij wist alles uit, goed karma en slecht karma en neemt Zijn toegewijde mee.’

Paramahamsa Sri Swami Vishwananda

Volg deze berichten op Facebook door de volgende pagina’s te ‘liken’: Bhakti Marga Nederland of Paramahamsa Sri Swami Vishwananda