Karthik nacht: meer uitleg door Paramahamsa Vishwananda over de grote olielamp (kambam lamp) en de Karthik viering in Shree Peetha Nilaya.

“De lamp is altijd het centrum. Wie is het centrum van het universum? Bhagavan Zelf, toch? Het is Naryayana. In de Bhagavad Gita zegt Krishna: “Ik ben het middelpunt. Ik ben de Bindu. Ik ben het Ultieme. Ik ben het Al.” En dit is het middelpunt ervan. Daarom is Hij daar in het midden. Het is Krishna Zelf. De mensen die eromheen dansen, symboliseren de gopis. Iedereen, die erom heen danst, zal een gopi (meisje dat met Krishna in Vrindavan in India was) zijn. Je zult je in de gopi bhav (geluk) bevinden.”

“De lamp.. in deze lamp bijvoorbeeld, natuurlijk bestaan er grotere lampen in India, maar ieder licht staat voor Krishna en een gopi, Krishna en een gopi, Krishna en een gopi, Krishna. Er zijn vijf, vijf, vijf, vijf, vijf. Uiteindelijk zijn er 155, waarvan 154 Krishna en een gopi vertegenwoordigen. Aan het einde is er alleen Krishna. Hij is de Ultieme die blijft, altijd. Hij wordt als lamp voorgesteld, dat licht is de suprematie van de Heer Zelf. De lamp wordt gedurende de nacht aangestoken en natuurlijk zullen wij zingen. Het is een vreugdevol feest. Het is geen saai feest. Het is vreugdevol! Het is een uitdrukking van ieders liefde voor Hem. De liefde, die in jullie aanwezig is,brengen jullie naar Hem tot uitdrukking. De Heer vergroot haar en wekt dezelfde bhav, die Hij wekte toen Hij met de gopis was tijdens de Ras, in jou van binnen.”

Paramhamsa Vishwananda

Op Facebook zijn beelden van deze viering van afgelopen nacht te zien, klik HIER om deze beelden te bekijken. Kijk via het Bhakti Marga Album van Flickr naar de foto’s van deze nacht.

Er werd 13 uur lang gezongen: de zogenaamde namasamkirtan. Het begon met de Damodarahtakam, gevolgd door het reciteren van de Gopi Gita.

De Damodarashtakam is een gebed dat bestaat uit 8 verzen.  Het is traditie om dit tijdens de Karthik maand te zingen en staat ook bekend als Damodara.  Damodara is de naam van Krishna die verwijst naar Zijn Leela (‘Spel’). Deze Leela heeft te maken met de liefde van Zijn moeder Yashoda voor Krishna, waarin Hij zich liet vangen.

Paramahamsa Vishwananda heeft een toelichting gegeven op de Gopi Gita en dit is in boekvorm verschenen  ‘The Song of the longing hearts’ of ‘Het lied van de harten vol verlangen’. Het handelt over het verlangen naar Krishna. Door op het boek te klikken, ga je naar het besteladres van dit boek.2016-11-13-song-of-the-longing-hearts