Guruji twitterde onlangs over de relatie tussen de Geliefde en de minnaar, die in principe ook verborgen ligt in de menselijke relaties, zoals een huwelijk. Tijdens de Karthik nacht wordt er rond het Licht, dat symbool staat voor de Geliefde of het Goddelijke, gedanst. Foto’s van deze nacht zijn te bekijken via FLICKR.

GELOFTEN VAN LIEFDE

‘Je geeft me de moed een geïnspireerd leven te leiden. Ik beloof jou dat ik elk moment met jou zal koesteren en ik jou nooit als vanzelfsprekend zal beschouwen; in ziekte en gezondheid, tot de dood ons scheidt.’

Dit is de trouwgelofte die mensen in het Westen afleggen. Er is geen dood vanuit een breder perspectief gezien, maar hier betekent het dat men de ander, noch hun wederzijdse liefde ooit zal opgeven. In ziekte en in gezondheid’ betekent: Ik besluit, wat er ook moge gebeuren, jou lief te hebben. Ik zal jou nooit als vanzelfsprekend beschouwen’ betekent dat onze liefde altijd zal groeien, omdat je voor mij nooit een ding of object zult zijn, maar ik ernaar zal streven jou nog meer lief te hebben. Zo’ n mooie visie in deze woorden en geloften gevat, maar slechts weinigen verwerkelijken het, omdat ze de liefde opgeven en in plaats van Liefde tijdelijke troost in materie zoeken. Ze investeren energie en tijd in het veiligstellen van de dingen die ze verzamelen.

Ik denk ook, ja, hoewel die visie mooi en prachtig is en God erboven is en Hij veel meer is, is Hij hier nog steeds in Zijn aspect van een atoom, kleiner dan de kleinste. Zelfs wanneer je deze beloften aan iemand waarmaakt, die niet zo abstract en onzichtbaar is voor ons menselijk oog als God, zelfs dat zal je naar Hem leiden. We zullen zien dat het eigenlijk Hem was die ons heeft geleid, die ons heeft geroepen, die voor ons heeft gezorgd en van ons heeft gehouden en met wie we goede en slechte dagen, ups en downs hebben gedeeld, maar we hebben hoe dan ook genoten van een gevuld hart dat samen op reis ging en deze levensreis deelden.

Waarom zien of realiseren mensen dit nauwelijks? Het verlangen om de liefde en de geliefde te bezitten vernietigt Liefde, of beter gezegd, ruimte voor deze Liefde om te bloeien (Slechts de kans om lief te hebben kan vernietigd worden, Liefde Zelf echter nooit!). De minnaar verlangt naar zijn of haar geliefde. In de Bhagavatam (Heilig Indiaas Geschrift) zien we hoe devotees (toegewijden), ware geliefden, verlangen naar de Allerhoogste Heer. Hier betekent het niet dat de Geliefde een object is, waar je naar moet verlangen. Het betekent dat de minnaar verlangt naar zijn of haar Geliefde om zijn of haar liefde te geven, om zich volledig aan Liefde te geven om de Geliefde gelukkig te maken. De glimlach van de Geliefde is de schat van de minnaar, het rijkste en meest kostbare moment.

Relaties zijn voor Liefde gemaakt; alleen als dit begrepen wordt, zullen de minnaar en de geliefde nog lang en gelukkig leven. Relaties zijn voor Liefde gemaakt; de minnaar en de geliefde zijn slechts de manieren waarop Liefde zich kan uitdrukken.

Paramahamsa Vishwananda

Tweet van 16 september 2017, Twitter.com/Vishwananda