Jai Gurudev, Paramahamsa Vishwananda sprak eerder over de kracht van de Naam en de pelgrimstocht in de Kartik-maand naar de tempel in Pandharpur, waar Vitthala Panduranga verblijft.

“Ik vraag jullie om 10 minuten lang alleen maar ‘Vitthala’ te chanten. Sluit je ogen en chant ‘Vitthala’.

Er ligt eigenlijk een geheim in deze Naam verborgen. Kijk, er is onderzoek naar de Naam ‘Vitthala’ gedaan. Heel vaak worden mensen die lijden aan hartproblemen, door hun arts verboden om intensieve lichamelijke oefeningen te doen. In India, vlak voor of tijdens Kartik, vooral in Maharashtra, lopen de mensen allemaal naar Pandharpur, waar Panduranga is. Ze lopen dus door heel Maharashtra. Dit gebeurt al jaren. En wanneer beginnen ze te lopen? Ze wachten altijd op een teken. Bij de samadhi van de heilige Dnyaneshwar kun je dit op een foto (onderaan dit blog) zien. De heilige Dnyaneshwar is een van de belangrijkste heiligen in Maharashtra en gedurende deze tijd wachten de mensen op het teken.

Kijk, op de tempel bevindt zich Kalash, zoals je hier vanbinnen de Moolashtanam kunt zien, de kleine tempel bovenaan, daar is iets als een bloem, niet? Zie je het? Dit is eigenlijk Kalash. Deze Kalashes zitten vast. Ook in Pandharpur zit de Kalash bovenop de tempel vast. Maar op de dag waarop de heilige Dnyaneshwar de zegen geeft, beweegt de Kalash. Je kunt dit op YouTube bekijken. Dit is dus het teken. De Kalash beweegt letterlijk van links naar rechts. Maar normaal gesproken staat hij vast. Hij staat helemaal op de top. Dit is dus het teken dat de mensen ontvangen om de reis naar Pandharpur te beginnen. En gedurende de hele reis chanten ze “Vitthala, Vitthala, Vitthala, Vitthala”. Het is bewezen dat mensen die ziek zijn, deze pelgrimstocht normaal gesproken niet te voet kunnen doen; hij duurt twee weken. Vanaf sommige plaatsen duurt hij wel een maand, maar als ze Pandharpur bereiken, gaat het prima met ze. Er is niets met hen aan de hand. Waarom? Omdat ze ‘Vitthala’ hebben gezongen.

Kijk, de wijzen gaven ‘tha’ als beej-mantra voor het hart. En als je ‘Vitthala’ chant, zit daar het woordje ‘tha’ in. Dus als je de Goddelijke Naam chant, zorg je automatisch voor je lichamelijke gezondheid. Net zo met ‘Radha’. Radha opent je spirituele hart. Dus zelfs als je maar 10 minuten ‘Vitthala’ chant, houdt je dat gezond. Chant nu 10 minuten lang ‘Vitthala’, okay?

‘Vitthala, Vitthala, Vitthala, Vitthala, Vitthala, Vitthala…’

 [Na het chanten] Chant dit dus elke dag, 10 minuten maar; het zal je gezondheid perfect houden, het zal je mind perfect houden. Het zal je toewijding aan de Heer helpen toenemen, omdat je Zijn Naam chant. Zoals Bhagavan Krishna in Hoofdstuk 12 van de Gita uitlegde, toen Arjuna Hem de vraag stelde: “Wie van de devotees heeft Uw voorkeur? Wie is er dichterbij en wie is U het liefste?” Natuurlijk heeft Bhagavan geen voorkeur; Hij verwelkomt iedereen die op wat voor manier dan ook aan Hem toegewijd is. Maar Hij zei: “Degenen wiens mind voortdurend aan Mij overgegeven is, die zijn Mij het liefste”. Dus zie je, op het bhakti pad is het heel eenvoudig om die Genade te bereiken. Natuurlijk bereiken anderen die Genade ook, maar anders. Sommigen doen het op de moeilijke manier, maar anderen kiezen een meer liefdevolle en gemakkelijke manier. Ik geloof dat jullie allemaal van makkelijke dingen houden. Dus daarom heeft Hij Zijn Naam volledig van Zichzelf doordrenkt, en hoe meer we geabsorbeerd worden in onze dienst aan Hem, hoe meer we getransformeerd worden, hoe meer Liefde in ons ontwaakt.”

Paramahamsa Vishwananda, 2 december 2018