Het is een heel speciale dag, omdat we de komst van Krishna vieren. Ik zeg niet Zijn geboorte, ook al betekent Janmashtami geboren worden.

Heer Krishna is nooit geboren. Zelfs Zijn geboorte is een manifestatie van Zichzelf. Hij was altijd aanwezig en Hij is altijd aanwezig. Wanneer we zeggen dat iemand geboren is, betekent het dat de dood er ook is. Er is een einde, maar de Heer die zonder begin en einde is, hoe kunnen we over Hem zeggen dat Hij geboren is?

In de Gita wordt over Zijn plan, om Zichzelf te manifesteren, gezegd:
‘Yada yada hi dharmasya glanir bhavati bharata abhytthanam adharmasya tadatmanam srjamy aham’.
Dit betekent: ‘Wanneer er verval is en er verschrikkelijke dingen in de wereld gebeuren, zal Hij verschijnen.’

Wanneer Ik zeg dat Devaki (de moeder van Krishna) weer zwanger werd, moet je begrijpen dat dit niet op de gebruikelijke manier gebeurde, zoals jullie mogelijk zullen denken. Het gebeurde niet op de manier waarop gewone mensen zwanger worden. Kijk, nadat zij haar zevende kind verloor, bond Kansa (de koning en broer van Devaki) Devaki vast aan de ene kant van hun cel en Vasudeva (de vader van Krishna) aan de andere kant. Hij dacht dat op deze manier het achtste kind niet geboren zou kunnen worden en hem dus ook niet zou kunnen doden. Hij ging ervan uit dat Devaki op de natuurlijke manier zwanger zou worden. Hij wist niet dat de Heer Zelf Zich zou manifesteren. Hoewel Devaki en Vasudeva aan verschillende kanten van hun cel waren vastgebonden, raakte Devaki toch zwanger van haar achtste kind. De nacht dat het kind werd geboren, op het moment van de geboorte, raakte de gevangenis met zóveel Licht gevuld. De boeien werden ontsloten en alle bewakers die de wacht hielden, vielen op wonderbaarlijke wijze in slaap. Toen het kind geboren werd, zagen Devaki en Vasudeva de ware vorm van Krishna, MahaVishnu, met Zijn Shanka, Chakra en Gadha voor hen staan.

Een kort fragment uit het boek ‘Just Love’ van Paramahamsa Vishwananda

Krishna is geïncarneerde Liefde. Vraag Hem vandaag, op Zijn verjaardag of Hij binnen in jou geboren mag worden. Vraag Hem of Hij zich in jou manifesteert.

Paramahamsa Sri Swami Vishwananda

MahaVishnu, Narayana, heeft deze gedaante van Krishna aangenomen om Moeder Aarde te helpen, want Moeder Aarde deed een beroep op Narayana.