Met meer dan driehonderd mensen is dit weekend de Maha Lakshmi Yagna in de grote tent op het terrein van de ashram gehouden. Maha Lakshmi staat onder meer voor spirituele, materiële groei en voorspoed, voor schoonheid, gratie, licht en wijsheid. Zij is de kracht in deze kwaliteiten. Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat je iedere week het gras moet maaien? Dat komt door groei. De kracht die de groei in het leven mogelijk maakt is Maha Lakshmi. Dit geldt ook in de spirituele wereld.

De ceremonie ving zaterdag aan met een Kalash puja (zie de uitleg onder de laatste foto van dit blog). Zaterdag werd tienduizend maal de mantra ‘OM Hreem Shreem Lakshmibhayo Namaha‘ gelijktijdig aan drie vuurplaatsen herhaald.

Paramahamsa Vishwananda tijdens de opening van deze yagna

“Narayana geeft je uitdagingen in het leven en Maha Lakshmi de kracht.”

Het reciteren van de mantra ‘OM Hreem Shreem Lakshmibhayo Namaha’

Door een puja (in de vorm van een yagna of een abishekam) wordt de Deity (Godheid) aanbeden. Dit gebeurt door het aanbieden van verschillende offeranden en het chanten van mantras (Archana Bhakti). Dit helpt ons te concentreren en voorbij te gaan aan de beperkingen van ons verstand. Het helpt ons ook ons van negativiteit te zuiveren, zodat we in staat zijn om meer Liefde, die onze Gurudev ons voortdurend geeft, te ontvangen en te verwerken.

Op zondag werd aan één vuurplaats de mantra herhaald. Door twee devotees werd de Vishnu Sahasranamam gereciteerd. Guruji heeft een abishekam op de murti van Lakshmi, Narayana, Thakurji en natuurlijk Giridhari uitgevoerd. Lakshmi en Narayana gaan samen. Thakurji en Giridhari zijn beiden vormen van Krishna. Krishna is een incarnatie van Narayana. Giridhari is de persoonlijke Deity van Guruji en Hij neemt Hem overal mee naar toe. Klik HIER voor meer foto’s van dit evenement.

Een impressie van de yagna ceremonie op zaterdag

https://www.facebook.com/padmavati.atmakriya/posts/1523909770995249

Paramahamsa Vishwananda tijdens de opening van de yagna

“Er is een verschil tussen God willen en snakken naar Hem. Willen is niet voldoende. Heb een diep, diep verlangen naar God en voed dit door de kracht van de Naam van God. Doe japa, doe dit niet oppervlakkig, maar doe dit met dit diepe verlangen naar Narayana.”

Kalash Puja: een Kalash is een koperen pot en puja betekent aanbidding of een ritueel ter verering van de Goden. Tijdens de ceremonie wordt er een kokosnoot op een Kalash geplaatst. Deze vertegenwoordigt het hart van de Godheid; de Kalash staat symbool voor de volmaaktheid van het hart van de toegewijde.