Deze tijd van het jaar is beslist een zegen en helpt onze relatie met de Goddelijke Moeder te verdiepen. De Goddelijke Moeder is in ons aanwezig. Zij heeft ons het grootste cadeau dat er bestaat gegeven: leven. Paramahamsa Vishwananda leidt de ceremoniën.

Navaratri duurt negen nachten lang. Alle negen vormen van Durga worden vereerd. Durga ruimt ‘ellende’ op. We komen deze nachten bij elkaar om de Goddelijke Moeder te verheerlijken en de overwinning van het goede over het kwaad te vieren. We vieren de triomf van de Goddelijke Liefde over het ego.

De verering van de Devi’s bestaat uit het zingen van bhajans, Abishekam, het chanten van mantra’s, gebeden en meditatie. Foto’s van de eerste dag van Navaratri 2015 kunnen bekeken worden op de Bhakt Marga pagina van Flickr. De andere dagen hebben elk hun eigen album op deze site.

Durga vertegenwoordigt negen aspecten die men op het spirituele pad nodig heeft.  Elke nacht wordt één van deze vormen geëerd en kent een corresponderende kleur. De lijst hieronder laat zien op welke dag welke Godheid geëerd wordt en welke kleur hierbij past, zodat jij jouw kleding hierop kunt aanpassen. Tijdens Navaratri wordt vasten aangeraden.  Klik HIER om naar de pagina ‘Veg recipes of India’ te gaan voor lekkere navaratri & fasting recipes (recepten).

Dag 1: Shailaputri (Rood)

Op de eerste dag wordt Durga Mata vereerd in de vorm van Shailputri. In de wereld waarin wij onszelf bevinden is materialisme en succes het middelpunt. Dit zorgt uiteindelijk ook voor faalangst en frustraties. Shailputri zorgt daarom ook voor een tevredenheidsgevoel.

Dag 2: Brahmacharini (Wit)

De tweede dag is aan Devi Brahmacharini gewijd, hierdoor wordt de onwetendheid van devoot vernietigd en de spirituele wijsheid bevorderd. Met andere woorden, het innerlijke wordt gestabiliseerd.

Dag 3: Chandraghanta Devi (Oranje)

Op de derde dag wordt Chandraghanta vereerd om tot zelfinzicht te komen; dit is een belangrijk onderdeel om het negatieve in jezelf te kunnen verbannen.

Dag 4: Kushmanda Devi (Blauw)

De vierde dag is aan Kushmanda gewijd; door middel van Haar zegen is het mogelijk om spiritueel te kunnen groeien.

Dag 5: Skanda Mata (Geel)

De vijfde dag staat in het teken van de verering van Skanda Mata. Zij vernietigt pijn en lijden bij de devoot. Het lijden wordt door onze gehechtheid aan het aardste bestaan veroorzaakt.

Dag 6: Katyayani Devi (Pauwgroen, blauw)

Op de zesde dag wordt Devi Katijajani vereerd, door haar zegen te ontvangen zal het huiselijk geluk en het geluk tussen de devoot en zijn/haar naasten in grote mate toenemen. Solidariteit en vrijgevigheid worden hierdoor sterk ontwikkeld.

Aantekening: Op dag zes, dragen zowel de vrouwen als de mannen saris, omdat alle schepping door de Goddelijke Moeder wordt gemanifesteerd.

Dag 7: Kalaratri Devi (zwart: donkere kleuren worden aanbevolen)

De zevende dag is dag waarop Kali Mata wordt vereerd, Zij vernietigt het negatieve, waaronder demonen e.d. in de wereld en in het universum.

Dag 8: Mahagauri Devi (Licht: zachte kleuren worden aanbevolen)

Op deze achtste dag wordt Devi Gauri vereerd, zij belichaamt de Vedas en andere heilige geschriften. Door haar zegen te ontvangen wordt het mogelijk gemaakt de essenties uit de heilige geschriften in ons leven toe te passen . Hierdoor kan men het juiste doen.

Dag 9: Siddhidatri (Rood)

Op de laatste dag van Navratri wordt Siddhidatri vereerd; op deze dag zal Adi Shakti haar devoten zegenen met een hogere wijsheid en bewustwording. De afgelopen dagen is Adi Shakti in verschillende manifestaties vereerd. Zodra we in het hogere bewustzijn komen transcendeert Zij tot haar transcendente vorm, het pure bewustzijn.

[soliloquy id=”4366″]