Vanwege de Covid-19 maatregelen kunnen slechts enkele mensen Navaratri fysiek in de ashram samen met Paramahamsa Vishwananda meemaken, maar…. Guruji heeft het mogelijk gemaakt om Navaratri vanuit je eigen huis mee te beleven!

Jai Gurudev!

Dagelijks Navaratri vanaf 18.00 uur volgen via: https://www.bhaktimarga.org/events/livestream

Navaratri en de verschillende vormen van Ma:

 • Shailaputri: ‘Shaila’ is een andere naam voor de Himalaya en ‘putri’ betekent ‘de dochter.’ Zij is de krachtigste en meest vereerde vorm van de negen vormen van Durga. De kleur van deze dag is ROOD. (zie foto boven)
 • Brahmacharini Devi: haar Brahma betekent meditatie. Zij toont ons het belang van sadhana en hoe inspanningen een uitdrukking is van toewijding aan het Goddelijke. Ze laat ook zien dat onze beoefening tijd kost, vandaar dat Brahmacharini de godin van geduld is. De kleur van deze dag is WIT.
 • Chandraghanta: vernietigt trots, ego en arrogantie. Hoewel zij in dit aspect angstaanjagend is met al haar armen en wapens, is zij eigenlijk de godin van de rust en de vrede. Chandraghanta geeft de zegen van vreugde aan onze spirituele beoefening en is daarom een krachtige bondgenote op ons spirituele pad. De kleur van deze dag is ORANJE.
 • Kushmanda wordt als de schepper van het universum gezien. Toen er overal duisternis heerste en er nog geen universum bestond, creëerde zij met een glimlach het universum. De kleur van deze dag is BLAUW.
 • Skanda Mata: Zij is de moeder van Shivaanda MatSkanda en houdt hem op haar schoot. Zij houdt niet alleen hem op haar schoot, maar houdt ons allemaal vast en zorgt voor ons. De kleur van deze dag is GEEL.
 • Katyayani: wordt met de woeste vorm van Shakti geassocieerd. Zij is de godin van de oorlog en bestrijdt de negativiteit. Zij is dan ook strikt en dwingt discipline af, maar zij is ook vol compassie en zuiver van hart en geeft de kracht en het vermogen om angst, ziekte en moeilijkheden van het leven te boven te komen. De kleur van deze dag is PAUWGROEN/BLAUW.
 • Kalaratri: deze uiterlijke vorm van Durga is donker als de nacht en symboliseert oneindigheid. De Godin Kalaratri is de devi die alles van de devotee accepteert, niet alleen het goede, maar ook alle negatieve kwaliteiten. Zij neemt ze simpelweg in zich op. De kleur van deze dag is ZWART.
 • Maha Gauri: In de vorm van Parvati deed zij boetedoening om Shiva als Haar echtgenote te verkrijgen. Tijdens dit proces werd haar teint donkerder. Verheugd over haar toewijding baadde Lord Shiva Haar in het heilige water van de Ganges en haar huid werd zuiver wit. ZACHTE KLEUREN worden aanbevolen.
  Zij is de moeder van mededogen en vrede en weerspiegelt het grote stralende licht in ons allen. Wanneer we afstand doen van onze dierlijke kwaliteiten en de beperkingen van ons verstand loslaten, zal de Moeder ons haar genade schenken om ons te helpen het Goddelijke te bereiken.
 • Siddhidatri: is een aspect van Maha Lakshmi. Zij is de ultieme vorm van Nava Durga en in de Shastra’s wordt gezegd dat zij enkel vereerd kan worden, nadat alle andere vormen van Durga vereerd zijn. Zij brengt succes. Zij, die haar met volle overgave aanbidden, worden de achttien vormen van succes geschonken. Volgens de Purana’s bereikte zelfs Lord Shiva bevrijding door haar genade. Ze verleent volmaaktheid en de kracht om met dankbaarheid en nederigheid te handelen, en onthult zo zich de Liefde van God. De kleur van deze dag is ROOD.
 • Dussehra: de tiende dag wordt de overwinning van Durga op de tirannie van alle asura’s (demonen) gevierd.  Het herinnert ons allen aan de Liefde van de Goddelijke Moeder en Haar kracht om alles wat er tussen ons en ons uiteindelijke doel in staat te overwinnen: verlost te worden en het Goddelijke te bereiken.