Jai Gurudev, er is sinds kort een sadhana-blog en de blogs zijn nu ook in het Nederlands vertaald.

Waar gaan deze blogs over?

  • laatste ontwikkelingen binnen de sadhana: Atma Kriya Yoga, OM Chanting, Simply Meditation, Babaji Surya Namaskar, Jappa enz.
  • ervaringen van deelnemers met de verschillende vormen van de sadhana
  • mooie projecten wereldwijd
  • maandelijkse hoogtepunten van de sociale media berichten
  • interessante artikelen die te maken hebben met sadhana

Laat je door deze blogs verrassen en informeren!

Is de Nederlandse vertaling niet direct zichtbaar, scrol dan naar beneden. Onderaan de pagina ga je naar de knop ‘English’, met deze knop kies je de taal. Kies ‘Dutch’ en de pagina verschijnt in het Nederlands.

De blog van 17 november gaat bijvoorbeeld over de verschillende niveaus van Atma Kriya Yoga. 

WAT IS ATMA KRIYA YOGA NIVEAU 2?

Allereerst vraag je jezelf misschien af, wat is Atma Kriya Niveau 2? Paramahamsa Vishwananda, de grondlegger van Bhakti Marga en de God-gerealiseerde Meester die Atma Kriya Yoga aan de wereld gaf, heeft onthuld dat er vijf niveaus van Atma Kriya Yoga zijn. Niveau 1 is het meest toegankelijk en er zijn duizenden mensen over de hele wereld die zijn ingewijd in Niveau 1. De Niveaus 2 tot 5 zijn veel exclusiever en er zijn maar weinig mensen op de wereld die deze niveaus hebben bereikt.

Om in aanmerking te komen voor Atma Kriya Yoga Niveau 2, moet je in Niveau 1 ingewijd zijn en moet je minimaal een jaar lang elke dag Niveau 1 hebben beoefend. Er wordt voor ongeveer 7 dagen clementie verleend; je mag niet meer dan zeven dagen gedurende het afgelopen jaar gemist hebben. De duur van de beoefening is ook flexibel en de nadruk ligt op kwaliteit boven kwantiteit. Neem contact op met je Atma Kriya Yoga-leraar om uit te vinden wat de richtlijnen zijn voor de minimale dagelijkse beoefening.

Je moet wel nieuwsgierig zijn naar de Niveaus 3, 4 en 5. We kunnen niet al te veel onthullen over de Niveaus 4 en 5, maar we hebben wel spannend nieuws over Niveau 3. Lees verder om uit te vinden wat het is!

WAAROM IS ATMA KRIYA YOGA NIVEAU 2 BIJZONDER?

Er zijn veel dingen die Atma Kriya Yoga Niveau 2 uniek en bijzonder maken. Ik zal hier de top drie opsommen:

  1. De Atma Kriya Yoga Niveau 2-initiatie wordt door Paramahamsa Vishwananda persoonlijk gegeven
  2. De initiatie wordt slechts eenmaal per jaar gegeven (op enkele zeldzame uitzonderingen na).
  3. De kwalificatiecriteria voor de Niveau 2-initiatie zijn zeer streng en het heeft sommige mensen meer dan 8 jaar gekost om zich te kwalificeren.

Laten we hier dieper op ingaan.

Wanneer je Atma Kriya Yoga Niveau 1 leert, wordt de initiatie door je leraar gegeven. Er zijn wereldwijd een paar honderd Atma Kriya Yoga-leraren, die door Paramahamsa Vishwananda geïnitieerd zijn in het inwijden van studenten in Kriya Yoga Niveau 1. De Niveau 2-initiatie kan echter alleen door Paramahamsa Vishwananda Zelf gegeven worden en is daarom iets heel zeldzaams.

Paramahamsa Vishwananda initiating students into Atma Kriya Yoga Level Two
Atma Kriya Yoga Niveau 2-Initiatie 2018

De Niveau 2-initiatie wordt slechts één keer per jaar tijdens de Navaratri-vieringen gegeven en Kriya-yogi’s reizen van over de hele wereld, van Japan tot de VS, om deel te nemen aan deze zeldzame initiatie. In 2018 waren er ongeveer 300 yogi’s uit China, Japan, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Zuid-Afrika en vele andere landen, die naar de hoofdvestiging van Atma Kriya Yoga in Duitsland reisden om door Paramahamsa Vishwananda te worden geïnitieerd.

De eisen waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een Niveau 2-initiatie zijn op zijn zachtst gezegd streng. Elke dag mediteren en elke dag je Kriya doen is voor velen geen gemakkelijke opgave, maar als je dit doel in je hart houdt, zul je de kracht en discipline vinden om het te doen.

EEN PAAR PERSOONLIJKE VERHALEN OVER ATMA KRIYA YOGA NIVEAU 2

Ik wil graag een verhaal met je delen om te laten zien hoe streng de kwalificatiecriteria zijn. Ik heb dit verhaal gehoord van een Atma Kriya Yoga docententrainer en het is geen verslag uit eerste hand, maar het is niettemin waar. Een paar jaar geleden kwamen iets minder dan honderd Kriya yogi’s voor de Niveau 2-initiatie. Hoewel de criteria duidelijk zeggen dat je een jaar lang elke dag moet oefenen, waren twee individuen niet helemaal eerlijk geweest en hadden meer dan 7 dagen in hun beoefening gemist, maar niemand wist dit. Paramahamsa Vishwananda liep de zaal in, keek één keer rond, zag de twee mensen in de menigte en zei dat ze meteen moesten opstaan en vertrekken.

Oneerlijk zijn over je beoefening werkt niet wanneer je je probeert te kwalificeren voor de Niveau 2-initiatie met Paramahamsa Vishwananda. Je moet eerlijk zijn tegenover jezelf over hoeveel je hebt geoefend en hoeveel dagen je hebt gemist.

TOT TRANEN TOE BEWOGEN DOOR PARAMAHAMSA VISHWANANDA

Een ander verhaal dat ik graag wil delen is persoonlijker en gaat over mijn eigen ervaring om op Niveau 2 door Paramahamsa Vishwananda, mijn Guru, ingewijd te worden. Ik had zo’n diepe wens om in Niveau 2 en ingewijd te worden. Na ijverig dagelijks te hebben geoefend, kwam ik tijdens Navaratri in Duitsland vol verwachting en opgetogen aan. Op het moment dat Paramahamsa Vishwananda Zijn ogen sloot om te mediteren ter voorbereiding op onze initiatie, veranderde de energie in de zaal. Het was bijna alsof de lucht geëlektrificeerd werd en de energie was zo intens dat je het haast bij het ademhalen in je neusgaten kon voelen. En toen de eerste Kriya-yogi Hem benaderde en Hij begon met de initiatie, brak er een dam in mijn hart en rolden zonder ophouden de tranen uit mijn ogen.

Ik denk dat ik moest huilen door de manier waarop mijn Guru omhoog en over elke student heen keek en hun verleden, heden en toekomst overzag, terwijl Hij de initiatie gaf. Er was zoveel liefde en zorgzaamheid in Zijn ogen en je kon zien hoe Hij die over elke persoon, die naar Hem toekwam, uitstortte. Samen met de genade van de Atma Kriya Yoga Niveau 2-initiatie bewoog mij dit tot in het diepst van mijn hart. Dit alles gebeurde in volledige stilte, afgezien van mijn gedempte en enigszins beschaamde snikken.

Dat moment alleen al, door zo’n Meester geïnitieerd te worden, die nederig al die liefde deelt met iedereen die Hem in nederigheid nadert – enkel dat moment was het waard om een jaar lang dagelijks Atma Kriya Yoga beoefend te hebben. Zo’n moment te kunnen ervaren, is al het harde werk en de discipline waard, die nodig zijn om een dagelijkse meditatiebeoefening minstens een jaar lang vol te houden.

Ik hoop van harte dat je jezelf een doel stelt, zoals het streven naar het tweede niveau van Atma Kriya Yoga, dat je zal motiveren om dagelijks te mediteren. De voordelen zijn helemaal voor jou en je zult het echt voor jezelf doen.

Sommige dingen kunnen je alleen persoonlijk ervaren en het maakt niet uit hoeveel blogberichten of persoonlijke verhalen je leest, het is slechts een fractie van hoe ongelooflijk het voor jou persoonlijk zal zijn.

GETUIGENISSEN OVER ATMA KRIYA YOGA NIVEAU 2

Onder de ongeveer 300 Kriya-yogi’s, die dit jaar in de tweede initiatie werden ingewijd, was een yogi die bijna tien jaar geleden in Niveau 1 werd ingewijd; het moment dat die eerste initiatie voor het eerst aan de wereld werd onthuld. Zij had om bepaalde redenen de tweede initiatie pas dit jaar kunnen ontvangen. Ik vroeg haar hoe het voelde om na zo’n lange tijd naar deze initiatie te gaan? Ze antwoordde simpelweg: “Ik dacht dat ik het eerder had moeten doen. Ja, het leven staat je in de weg, maar als je de kans krijgt om de Niveau 2-initiatie te krijgen, neem hem dan!” Toen ik haar vroeg hoe het voelde om geïnitieerd te worden, was haar gevoel vergelijkbaar met dat van mij. Ze zei: “Ik voelde alleen maar dankbaarheid en liefde.”  

Hier is nog een getuigenis van Eeshavasya Dasi, een Kriya-yogi uit de VS:

“Ik heb in feite twee jaar lang Atma Kriya Yoga beoefend; elke dag sinds ik het voor het eerst leerde. Tijdens de Niveau 1-cursus had mijn leraar gezegd, dat als we Atma Kriya Yoga elke dag zouden doen, we dan voor Niveau 2 in aanmerking zouden komen en dat klonk goed voor mij. Er was geen andere specifieke reden dan dit diepe, innerlijke verlangen om Atma Kriya Yoga Niveau 2 te bereiken – vooral nadat ik hoorde dat het je hart- en keelchakra opent.
Ik was blij dat ik het moment bereikte, waarop ik klaar was voor Atma Kriya Yoga Niveau 2, maar dit is niet de belangrijkste reden waarom ik Niveau 1 elke dag beoefend heb. Atma Kriya Yoga is zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven (een echt geschenk!). Misschien heeft het doel van Atma Kriya Yoga Niveau 2 mij geholpen om zelfs op dagen, waar ik misschien in de verleiding zou komen om het oefenen over te slaan, dit toch te doen.

De initiatie voelde heel bijzonder aan. Het was een heilig moment. Ik voelde me erg geraakt, dat ik gezegend was met Atma Kriya Yoga en de aanwezigheid van mijn Satguru Paramahamsa Vishwananda in dit leven. En dat Hij degene was, die mij persoonlijk inwijdde in Atma Kriya Yoga Niveau 2! Het was onbetaalbaar. Dat waren momenten die voorbij gaan aan tijd en ruimte.”

EEN BIJZONDERE AANKONDIGING

Tot slot, als je Atma Kriya Yoga Niveau 2 al hebt, blijf het dan elke dag oefenen, omdat Paramahamsa Vishwananda aankondigde, dat Hij begin 2019 voor het eerst Niveau 3 zal gaan geven. De vereisten zijn dat je minimaal twee jaar lang dagelijks Niveau 2 beoefend hebt.

Heb je vragen over de verschillende niveaus van Atma Kriya Yoga? Heb je een jaar of langer geoefend? Heb je tips, die je kunt delen om anderen te helpen hun dagelijkse Kriya-beoefening te doen? Laat het ons weten op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/bhaktimargasadhana