Woensdag is in Shree Peetha Nilaya, het spirituele centrum van Paramahamsa Vishwananda in Duitsland, op het grasveld een nieuwe, grote murti van Shiva geplaatst. Paramahamsa Vishwananda gaf de naam Hari Poorna Bhakta Shiva aan de murti en legde uit dat deze naam de ultieme bhakta of toegewijde betekent. Donderdag werd de murti van Shiva geïnstalleerd en tot leven wordt gebracht (Prana Pratistha) en voerde Paramahamsa Vishwananda een Maha (grote) abishekam uit. De Abishekam is een rituele ceremonie, waarbij de Godheid aangeroepen, verzorgd en aanbeden wordt. Guruji zegende alle aanwezigen met vibhuti (heilige as).

Guruji ging afgelopen woensdag in op het evenement ‘Shivaratri‘, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag gevierd wordt.

“Elke maand, de nacht die voorafgaat aan de nacht van de nieuwe maan, is er een Shivaratri. Eén keer per jaar is er een Maha Shivaratri, de grote nacht van Shiva. Als je naar Shiva kijkt, dan zie je dat Hij altijd in diepe meditatie is. Waar mediteert Hij op? Je moet ergens op mediteren. Je kunt niet op niets mediteren. Hem werd gevraagd: “Op wie richt U Uw meditatie?” Hij zei: “Op Narayana”. Wanneer de Heer incarneert, wil Shiva ook incarneren. Shiva wil de Heer dienen. Dit komt door Hun relatie, Hun liefdesrelatie.

De drie-eenheid van Shiva, Brahma en Vishnu kun je niet scheiden.
De drie-eenheid ofwel G.O.D.:
G: Generator, Brahma, ofwel schepper,
O: Operator, Vishnu, ofwel instandhouder,
D: Destroyer, Shiva, ofwel vernietiger.
Dit is het drievoudige aspect van het leven; je wordt geboren, je leeft en je gaat dood. Het natuurlijke proces verloopt op die manier, tenzij je het leven vermeesterd hebt, zoals Babaji en vele heiligen.

Je ziet allerlei symbolen bij afbeeldingen van Shiva, die tegengesteld zijn aan elkaar, zoals water (de bron van de Ganges in Zijn haar) en vuur (kring van vuur achter Hem), de slang en de pauw, de leeuw en de stier, de olifant en de muis. Hij symboliseert Eenheid, de perfecte harmonie. Als je tijdens Shivaratri de hele nacht jouw sadhana of spirituele oefeningen doet en wakker blijft, heb je daar ongelooflijk veel voordeel van op jouw spirituele pad. De energie tilt je op naar een andere dimensie. Wat je wenst, zal Hij zegenen. Het verlangen en Godsbesef moet aanwezig zijn. Je moet jezelf hiervoor transformeren. Hoe doe je dit? Door boven je denken uit te stijgen, anders zul je met je gedachten alle kanten uit gaan en niet weten tot wie je behoort, waar je staat en waar je naartoe gaat. Shiva is volledig gerealiseerd, maar Hij mediteert op Narayana, op God. Hij doet Zijn plicht, terwijl Zijn aandacht onafgebroken op de Hoogste God, Narayana, gericht blijft. Zorg ervoor dat jouw denken dit niveau van onafgebroken aandacht op het Goddelijke bereikt. Zolang je deze focus, dit doel niet hebt…. Wanneer je deze focus, dit doel hebt, is alles mogelijk. Dan kun je door vele levens gaan en is het doel duidelijk. Shiva verblijft in de Himalaya en is onthecht van alles. Zijn denken is afwezig. Zolang je gehecht bent aan wat dan ook, is het denken aanwezig.  Als je er niet in verstrikt bent, ben je vrij. Dan kun je zoveel hebben als je wilt, maar richt al jouw aandacht op Narayana. Jij bent in wezen niet gehecht. Laat niet toe dat jij je aan wat dan ook hecht.”

Guruji vertelde nog een verhaal over Sukadev die op zoek was naar een Guru om realisatie te bereiken. Hij werd door zijn vader hiervoor naar de koning gestuurd. Hij vroeg zich af hoe deze koning met dit grote, luxueuze paleis en gezin zijn Guru kon zijn en hem kon helpen? De koning nodigde hem uit zijn paleis te bezichtigen. Hij kreeg hierbij de opdracht om tijdens de bezichtiging een pot vol olie op zijn hoofd te dragen en geen enkele druppel te verliezen. Hij kreeg vervolgens het hele paleis te zien, elke kamer, de ene nog mooier dan de andere. Aan het einde van de rondleiding vroeg de koning naar de details uit de kamers die hij had gezien. Sukadev kon alle vragen over de kamers beantwoorden. De koning vroeg ook aan Sukadev of hij olie geknoeid had. Sukadev zei: ‘Nee, niet één druppel! Mijn focus was voortdurend op de olie gericht, zodat ik geen druppel zou verliezen.” De koning glimlachte en zei: “Dit geldt voor ook mij. Ik doe mijn plicht, als koning, als vader, als zoon, in de wereld, enzovoort, maar mijn aandacht is volledig bij God.

Waar ligt jouw focus? Als je jouw gedachten op God richt, dan transformeer je. Richt je jouw aandacht op andere dingen, de wereld, zaken, negativiteit, dan trek je die aan.”

Jai Gurudev,

Paramahamsa Vishwananda

https://www.facebook.com/ParamahamsaVishwananda/posts/1128991860560290