Satyanarayana Dasa Babaji’s van het Jiva instituut voor Vaishnava studies gaf een toespraak, die aan de Darshan van Paramahamsa Vishwananda voorafging:

“Mensen zijn op zoek naar Prem, onvoorwaardelijke Goddelijke Liefde. Ze vinden hun Guru. Toch komt het voor dat ze hun wensen niet kunnen matchen met hun ontmoetingen op dit pad. Ze geven de Meester de schuld en gaan verder zoeken. Dit komt vaak voor.

Als je om Prem vraagt, komt dit in je acties tot uiting. Het resultaat is gegarandeerd, als je de juiste intentie hebt. Dit vraagt dat je duidelijk bent over jouw doel. Ook vraagt dit van jou dat je al jouw twijfels overboord gooit, als je twijfelt ben je verloren. Kijk naar jezelf, naar jouw twijfels, onderzoek ze.Verbind je met jouw Guru en hen die Hem omringen. Dit zijn zaken die je zelf moet doen, dit kan niemand anders voor je doen. Iedereen heeft zijn of haar eigen achtergrond en levenservaringen.  Door het contact met jouw Guru en Zijn devotees zul je als een zeef worden ‘geschud’. ‘Geschud’, zodat jouw innerlijke essentie naar buiten kan komen. Als iemand jou ‘schudt’, wees dan niet boos op die persoon. Hij heeft jou aangeraakt, zodat de rommel naar boven kan komen. Voor alles wat naar de oppervlakte komt, moet je werken. Het is jouw werk en het is ook door jou ontstaan en het ontneemt het zicht op het Atma. Introspectie is ook een vorm van Darshan.

Onze neiging bestaat eruit om vooral slechte eigenschappen in anderen te zien.”
Hier geeft Satyanarayana Dasa Babaji een voorbeeld van twee flats die tegenover elkaar staan. Een echtpaar zag vanuit hun flat de was hangen op een balkon van de andere flat. De vrouw zei tegen haar man: “Die vrouw daar kan niet goed wassen, haar was ziet er smerig uit.” De volgende dag kwam de glazenwasserij en wast het vuil van het raam van dit echtpaar. De vrouw zegt tegen haar man: “Kijk, de was ziet er beter uit. Ze heeft betere zeep gebruikt.” Het is eenvoudiger om de slechte eigenschappen bij iemand anders te zien, maar jij hebt niet in de gaten , dat je eigen ramen vuil zijn.

“Een Darshan van Guruji werkt als een spiegel. Geef de spiegel niet de schuld van het vuil, dat op jouw gezicht zit. Als je het vuil verwijdert, dan ben je op het spirituele pad.”

Satyanarayana Dasa Babaji