“Je hebt gelijksoortige kwaliteiten van de oceaan in jou. Je hebt vergelijkbare kwaliteiten van Goddelijkheid in jou, maar het Goddelijke is het Goddelijke, zoals een druppel uit de oceaan zichzelf niet de hele oceaan kan noemen. Het is een druppel uit de oceaan. De oceaan is enorm groot, wat ook van God gezegd kan worden. Het verstand kan God niet bevatten, daarom manifesteert Hij zich in vele vormen. Jouw gedachten kunnen zich dan met Zijn vormen verbinden en Hem bereiken. Ditzelfde zie je met de oceaan en de druppel water.
Haal bijvoorbeeld een glas water uit de oceaan, of uit een rivier, en giet het vervolgens weer terug. Ik vraag je nu hetzelfde water opnieuw op te scheppen. Gaat jou dat lukken? Nee, dat lukt je niet. Wij vragen Grote Zielen, laten we zeggen ‘Avatars’, hetzelfde te doen. Zij zijn hiertoe instaat. We noemen een grote Avatar een “Paramahamsa”, toch? Wat is een Paramahamsa? Wat is een hamsa? Een zwaan.
Waarom noemen we een grote avatar een Paramahamsa? Eh? Wat kan Hij?
Publiek: (niet hoorbaar)
PV: Dat is het. Als je melk in water giet, kan alleen de Paramahamsa de melk er weer uit drinken. Vreemd, hé?
We spreken over een Grote Ziel. Zij kunnen anderen helpen boven hun ego uit te stijgen. Dit kunnen Zij Zelf ook. Zij kunnen Hun identiteit altijd loslaten, wanneer Zij dit willen.”

Paramahamsa Sri Swami Vishwananda
Fragment uit het boek ‘JUST LOVE, vragen en antwoorden 1’