Guruji is in Mauritius en blijft daar de eerste twee weken in quarantaine. Hij geeft Online Darshan, soms spontaan, dezelfde dag nog. Ook geeft Hij satsangs en beantwoordt ingestuurde vragen.

We plaatsen hier de satsang van vanochtend:

Een groep alumni, die zeer succesvol waren in hun carrière, besloot samen te komen om hun oude universiteitsprofessor te bezoeken. Nadat ze allemaal bijeen waren gekomen, veranderde het gesprek van de alumni al snel in geklaag over werk, relaties en het leven.

De professor bood zijn gasten koffie aan, ging naar de keuken en kwam terug met een grote pot koffie en een scala aan bekers – porseleinen, plastic, glazen, kristallen, eenvoudig ogenden, een aantal dure en luxueuze – en vertelden hen dat ze zelf hun koffie moesten inschenken.

Toen al zijn oud-studenten een kopje koffie hadden gepakt, gingen ze samen zitten en de professor zei: “Misschien heb je gemerkt dat alle mooie, dure kopjes gepakt zijn en de gewone en goedkope kopjes zijn blijven staan. Het is natuurlijk normaal dat je alleen het beste voor jezelf wilt, maar dat kan ook de belangrijke oorzaak zijn van je ontevredenheid, problemen en stress.

Het is belangrijk om te weten dat het kopje zelf niets toevoegt aan de kwaliteit van de koffie. In de meeste gevallen wordt het gewoon gekozen, omdat het als bijzonder of duurder wordt gezien. Wat jullie allemaal echt nodig hadden was de koffie, niet het kopje, maar jullie gingen onbewust voor de beste kopjes. Sommigen van jullie probeerden als eerste het beste kopje te bemachtigen of begonnen elkaars kopjes te bekijken om te zien of die van jezelf wel mooi genoeg was.

Denk hier eens over na: het leven is een beetje zoals de koffie; je baan, hoeveel geld je hebt en je positie in de maatschappij zijn de kopjes. Het zijn slechts hulpmiddelen en structuren die het huidige verhaal van je leven bevatten of bij elkaar houden, en het type kopje dat we hebben bepaalt, noch verandert de kwaliteit van het leven dat we leiden.

Soms, door ons alleen te concentreren op het kopje, kunnen we niet genieten van de koffie. Hier is mijn advies aan jullie – geniet van de koffie, niet van de kopjes! Wat je echt wilt is gelukkig zijn en de gelukkigste mensen hebben niet het beste van alles. Ze maken gewoon het beste van alles.”

Mensen die op zoek zijn naar geluk richten zich op de buitenkant. Het kopje staat voor de buitenkant.

Wat heeft mijn buurman? Enz. De beker verandert de kwaliteit van wie je bent echter niet. Het trieste is dat iedereen zich richt op de beker, de buitenkant.

De meest gelukkige mensen zijn eenvoudig, ze hebben niet veel.

Eerder legde Guruji uit, dat mensen zich in dingen verdiepen en vergeten te genieten van het moment en de mensen om hen heen.

Vandaag herhaalde Hij ook verschillende keren dat we elk moment moeten waarderen en koesteren, ongeacht wat het brengt en het accepteren, ongeacht wat het is…

Guruji deelde later dat de belangrijkste reden waarom er ellende is, is dat we proberen om “het beste” aan de buitenkant te hebben en we vergeten de eenvoud. Eenvoudige mensen zijn gelukkiger omdat ze niet de hele tijd de perfectie van de buitenkant najagen.

Leef dus gewoon. Geef veel liefde. Zorg goed voor jezelf. Spreek vriendelijk…. Onthoud deze vreugde, en je leven zal volledig worden geleefd.