Paramahamsa logoParamahamsa Vishwananda twittert over: Wat is onthechting of verzaking?

Er leefde eens een grote Heilige in Bengalen, Yukteshwar Giri. Hij stond erom bekend alles te hebben verzaakt. Op een dag bezocht een rijk persoon Hem, die zei: “U bent een geweldige kluizenaar.” Giri lachte luid. “Kijk hem eens!”, zei Hij, de rijke man aanwijzend. “Hij verzaakt zelf alles en Mij noemt hij een geweldige kluizenaar. Probeer Mij niet met jouw woorden in te palmen, beste kerel!” Iedereen was geschokt, zelfs Zijn discipelen. Zij smeekten Hem om een toelichting, aangezien Giri Zelf zonder twijfel een groots kluizenaar was. Giri zei: “Stel je eens een stapel diamanten voor en een hoop luchtbelletjes. Deze man klampt zich aan de luchtbelletjes vast en Ik heb de diamanten in Mijn handen. Nu denkt Hij dat Ik het leven heb verzaakt. Wie heeft alles nu losgelaten, Mahavir, of jij, Boeddha, of jij? Jij hebt het leven verzaakt, want jij klampt je aan rommel vast en hebt afstand gedaan van de vreugde van Samadhi ten gunste van het beangstigende leven in de marge. Wat jij in ruil voor jouw gelukzaligheid hebt gekregen, is zo armzalig, zo grof en lomp, zo goor en vuil! Deze man van de wereld is een groots verzaker, terwijl hij denkt dat de sannyasin alles heeft verzaakt. In feite kijken de mensen van de wereld met medelijden naar sannyasins: “Arme kerels, zij hebben alles achter zich gelaten. Zij hebben alle wereldse pleziertjes moeten missen.” Zij vereren de sannyasins aan de ene kant en aan de andere kant hebben zij een diep medelijden met hen. “Arme kerels! Zij hebben zich van alles onthecht, zonder van het leven genoten te hebben. Op z’n minst hadden ze een beetje van het leven moeten genieten!” De mensen van de wereld hebben er geen idee van wie zij tegenover zich hebben. De sannyasin heeft de grootste Vreugde ervaren. Hij is door het oneindige bestaan uitgenodigd om deel te nemen aan de grootste van alle vreugden, waarvoor niets opgegeven hoeft te worden. Het enige wat hiervoor nodig is, is dit te weten, het te proeven. Zodra je de smaak van deze Vreugde hebt ervaren, laat je alles wat nutteloos en nietig in het leven is, vanzelf los. Het nutteloze verdwijnt gewoon uit jouw leven. Je hoeft er niet eens meer afstand van te nemen.

YuktesvarSri Yukteswar (10 mei 1855 – 9 maart 1936), Goeroe van Paramahamsa Yogananda

Sri Yukteswar schreef op verzoek van zijn Goeroe Mahavatar Babaji het boek: the Holy Science, klik hier voor het gratis downloaden van dit boek.

Mahavatar Babaji is Paramahamsa Vishwananda’s Goeroe en de Param Goeroe van Bhakti Marga. Hij is een grote, Onsterfelijke Yogi uit de Himalaya’s en de Bron van Atma Kriya Yoga. Hij manifesteerde Zichzelf 5.000 jaar geleden. Hij is niemand anders dan Sri Krishna Zelf. Door de eeuwen heeft Mahavatar Babaji de wereld verschillende yoga technieken en inzichten aangereikt, alle passende in die tijd. De wereld van nu heeft Hij Atma Kriya Yoga geschonken om de mensen te ondersteunen en hen te helpen Onvoorwaardelijke Liefde te ontwikkelen en Het Goddelijke in zichzelf te realiseren.