Dag 2/9. Fragmenten uit een reisverslag van een deelnemer:

‘Guruji besloot gisterenavond spontaan het programma te veranderen. In plaats van het geplande bezoek aan de grotten van Elora, is de groep Shirdi gaan bezoeken. Guruji heeft een nauwe band met Shirdi Sai.

Eerst deden we Belapur Khurd aan. Een kleine tempel is het thuis geweest van Vidyananda Maharai, een plaatselijke Heilige. De Heilige nam op 1905 ‘Jiva Samadhi’ in deze tempel. Hij ging de tempel levend in, de tempel werd afgesloten en gezegeld en sindsdien is de tempel gesloten gebleven. De aanwezigheid van de Heilige was duidelijk voelbaar. In een apart huis vlakbij, was een kleine opening die via twee verdiepingen naar een grot leidde. Swami Aniruddha en ik mochten met Guruji mee. We zagen het houten bed, waarop Hij heeft gemediteerd en Zijn mantra ‘Om nama Shivaya’ heeft gereciteerd. Ook hing er een originele foto van Vidyananda.

We werden vervolgens naar een andere tempel, die in de nabije omgeving staat, geleid. Volgens de priester is deze tempel 750 jaar oud. De twee lingams van de tempel zijn echter nog ouder. Hij zei dat ze 26.000 jaar geleden werden geïnstalleerd; de ene door Maha Vishnu en de andere door Indra. Na verloop van tijd zakten de lingams in de aarde en ze bevinden zich nu 10 meter onder de grond.
De priester vertelde ons dat deze tempel al in Skanda Purana (oude Heilig Schrift) vermeld staat. De naam is ‘Keshav Govinda Tempel’, wat betekent dat Shiva en Vishnu even belangrijk zijn. Dit is over het algemeen een eigenschap van de Dattatreya Sampradaya-traditie, die in dit gebied ‘Maharashtra’  veel voorkomt. In deze traditie zijn alle goden en godinnen even belangrijk en worden ze allemaal gerespecteerd.

Guruji werd naar de samadhi tempel teruggeroepen, waar Hij het paar paduka’s (sandalen), de kamandalu (bedelnap), de rudraksha mala (gebedssnoer) en een oud schild, die allen (zie foto) aan Vidyananda Maharaj hebben toebehoord, ontving. Het was werkelijk verbazingwekkend om te zien, dat Guruji dit werd aangeboden, dit terwijl zij Hem voor de eerste keer ontmoetten!

Na de lunch reden we naar Shirdi. Vanwege de hulp van devotees van Guruji, die in de buurt daar wonen, konden we direct de tempel binnengaan zonder in de lange rij te hoeven gaan staan.  Langzaam liepen we allemaal door de lange gang naar de machtige, vlekkeloze, marmeren murti van Shirdi Sai Baba en ontvingen onderweg zijn intense Darshan en Genade. Het was werkelijk verbazingwekkend en ontzagwekkend om voor deze goddelijke Heilige te staan, wiens aanwezigheid voelbaar was. Guruji en enkele anderen kregen sjaals en iedereen kreeg prasad en vibhuti-as.

Toen leidde Guruji ons naar alle verschillende plekken rond de tempel en legde ons telkens de betekenis uit. We gingen naar de plaats waar Shirdi Sai ‘Samadhi’ nam. Toen gingen we naar Zijn ‘Dhuni’ (heilig vuur), dat tot op de dag van vandaag brandt!
Toen we deze kamer verlieten, gingen we naar de plek waar Shirdi Sai Baba elke week op donderdag met zijn discipelen tijd doorbracht. Hij gaf er satsang en bestudeerde met hen de Geschriften. Daar tegenover stond een klein huisje van een devotee, die vroeger aan Shirdi Sai de Quran voorlas. We werden er door enkele relikwieën ook gezegend.

Onder leiding van Guruji ging de groep naar buiten, naar de plek waar Shirdi Sai Baba, vlak voor Zijn Samadhi, 9 munten aan een devotee. Deze 9 munten vertegenwoordigen de 9 vormen van Bhakti.

Tot slot bezochten we het kleine huisje waar Shirdi Sai Baba vroeger vaak verbleef. De devotee, die voor het huis zorgt, toonde aan Guruji Baba’s originele paduka’s en 2 gewaden die Hij vroeger droeg. Door de genade van Guruji hadden we allemaal de kans om Darshan te ontvangen en de gewaden en paduka’s van Zijn goede vriend aan te raken. Guruji legde later uit, dat wat er gebeurde een zeer zeldzaam is, en dat we door deze ervaring allemaal erg gezegend zijn.’

Jai Gurudev!

Geschreven door een deelnemer (kijk voor zijn volledige verslag op Facebook)

https://www.facebook.com/ParamahamsaVishwananda/posts/1403013806491426