of de Voeten van Vitthala. De Heilige Tukaram beschreef de betekenis van de naam Vitthala als volgt: ‘Hij, die de onschuldigen, die van kennis verstoken zijn, accepteert.’

‘Gisterenavond arriveerde Guruji in Aurangabad, Maharashtra. Hier begint morgen de volgende pelgrimsreis. Guruji gaf een Satsang: Hij vertelde ons dat mensen vroeger erg serieus over religieuze zaken waren, vooral als het God betrof. Rond de twaalfde eeuw was er echter een toename van Bhakti in Maharashtra.  In deze regio incarneerden een aantal heiligen om de mensen een ‘nieuwe’ weg te laten zien; dat het mogelijk is een liefdevolle relatie met God te hebben en dit is eigenlijk wat God wil. Deze heiligen kenden geen oordeel, enkel liefde.

Maharashtra is het land waar deze liefde van God zo ver ging, dat Krishna Zich daadwerkelijk manifesteerde en Zijn devotees kwam dienen. Guruji vertelde over de Heilige Eknath. Een jongen met de naam ‘Kandiya Krishna’ verbleef 12 jaar bij Eknath. Hij diende Eknath elke dag, zonder dat Eknath zijn ware identiteit kende.
Een heilige Brahmin bezocht alle heilige plaatsen waar de murtis (godheden) altijd tot hem spraken. Alleen in Dwaraka sprak de murti van Krishna niet tot hem. Na 12 dagen vasten verscheen Lord Krishna in zijn droom en zei dat hij in Prathistanapuram (nu Paithan) was en daar Eknath de afgelopen 12 jaar had gediend. De Brahmin bezocht na deze droom het huis van Eknath en onthulde hem, wie zijn discipel was. De discipel verdween op dat moment, maar vlak daarna gaf Hij, als Sri Krishna, aan Eknath Darshan.’

Dit is een clip uit de ‘Sacred Places of Maharashtra’ pelgrimsreis met Paramahamsa Sri Swami Vishwananda. In de video is de groep in de kamer waar de heilige Eknath woonde. Een plaatselijke devotee zingt ter ere van de heilige Eknath voor Guruji en de groep. Jai Gurudev!

https://www.facebook.com/bhaktimarga108/videos/398813103872466/

De groep zal ook een plaats bezoeken, waar Vishnu uit liefde voor de mensen zelfs Zijn voetafdruk heeft achtergelaten.

Guruji zei dat het geen toeval is als je op deze pelgrimsreis bent. Hij zei dat God ons een kans geeft om ons hart en ons denken open te stellen voor Zijn liefde. Pas als de tijd van sterven daar is, realiseren we ons wat de ziel gemist heeft, welke kansen we gemist hebben. Zo’ n pelgrimstocht is een uitnodiging om dieper te duiken in wat er in ons is. Niet alleen de buitenkant ontdekken, maar ook iets dieper van binnen ontdekken.

Hij zei dat de reden voor deze pelgrimstocht is, dat deze heiligen in het verleden, toen ze nog leefden, een indruk op ons hebben gemaakt. Die indruk is nog steeds in onze ziel aanwezig en die trekt ons als een magneet hiernaar toe, om te herinneren wat we binnen hebben. Het is een oproep om te ontdekken wat we werkelijk in het leven willen en daar te gaan waar onze ziel ons zendt.

https://www.facebook.com/padmavati.atmakriya/posts/1708586992527525