Gisteren is Ram Navami met een yagna en abishekam van Ram, Lakshmana, Sita, Hanuman en Giridhari gevierd. De verschijningsdag van Ram is gevierd. Ram staat symbool voor compassie, zei Guruji. Een groep Nederlanders was voor de Darshan afgereisd en konden Ram Navami met Parmahamsa Vishwananda hierdoor meevieren. Guruji kondigde aan dat volgend jaar voor het eerst Navami, de negen dagen die aan de verschijningsdag van Ram voorafgaan, zal worden gevierd. Sita, de vrouw van Ram, is de Goddelijke Moeder of Lakshmi. Er zullen dan twee feesten, die negen dagen duren, door Bhakti Marga gevierd worden; eentje in het voorjaar voor Ram Navami en eentje in het najaar, Navaratri, dat ook aan de Goddelijke Moeder wordt opgedragen.

Heer Rama was het schoolvoorbeeld van Liefde en wordt als het meest perfecte, menselijke wezen beschouwd. Hij kwam om de mensheid te laten zien dat we ons eigen dharma (pad) en plichten in het leven moeten volgen en de wil van God in alle aspecten van het leven moeten accepteren. Er wordt gezegd dat de naam van Ram bevrijding geeft.

Ook zei Paramahamsa Vishwananda tijdens Ram Navami: ‘kennis kun je uitbreiden, kun je zover uitbreiden als je wilt, maar het blijft op hetzelfde niveau, het laagste niveau. Terwijl wijsheid uitgebreid kan worden en op een hoger plan staat. De strijd, die door Ram gestreden is, ging over het overwinnen van het verstand, dat gebonden is aan verlangen en ego. Ravana, de koning van het eiland Lanka, staat voor het denken en onze gehechtheden. Ravanna wilde altijd meer. Hij nam Sita, de vrouw van Ram, mee naar zijn eiland. Ram won deze strijd. Laten wij het denken of ons verstand winnen of ons hart? ‘ Wat vraagt dit van jou? One-pointed devotion op dat wat je werkelijk bent, JUST LOVE.

Swami Vishwaanashuyananda vertelde voordat de yagna begon, dat Ram, een incarnatie van Vishnu, deed wat Hem was opgedragen. Zijn broer Lakshmana vergezelde Hem, overal waar Ram ging. Hij was altijd gericht op Ram. Toen de oorlog voorbij was, kwamen ze in hun stad terug. De mensen konden de twee broers niet uit elkaar houden. Door zijn ‘one-pointed devotion’ ging Lakshmana op Ram lijken. Wanneer je je op de Guru richt, altijd op Hem gericht bent, ga je op Hem lijken, ga je Zijn kwaliteiten uitstralen.

Na de abishekam en de yagna begon Guruji samen met de muzikanten en de devotees en aanwezigen Bhajans te zingen. Een groot feest en samenzijn!

https://www.facebook.com/jaigurudev13.om/posts/818474831688537