Paramahamsa Vishwananda over Ram Navami: “Op deze bijzondere dag vieren we de verschijningsdag van Heer Rama. Heer Rama was het schoolvoorbeeld van Liefde en wordt als het meest perfecte, menselijke wezen beschouwd. Hij kwam om de mensheid te laten zien dat men zijn eigen dharma (pad) en plichten in het leven moet volgen en de wil van God in alle aspecten van het leven moet accepteren. Er wordt gezegd dat de naam van Ram bevrijding geeft.”

De naam van Ram is zelfs sterker dan Ram zelf.

“Sabari was een grote devotee van Rama. Rama is één aspect van Het Goddelijke. In de tijd van Rama verzamelde Sabari elke dag fruit uit de jungle en wachtte ze op Hem. Dit deed zij al vanaf haar jeugd. Ze wachtte totdat Rama op een dag langs zou komen om het fruit op te eten. Elke dag bracht ze verse bloemen en fruit mee en wachtte ze op Hem. Zij zong elke dag: “Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram.” De tijd verstreek en uiteindelijk werd ze een hele oude dame. Bijna al haar tanden vielen uit. Toen zij zo oud was geworden, bezocht Rama haar eindelijk. Toen Rama en Lakshman op weg waren naar Lanka, passeerden zij de hut van Sabari. Daar troffen zij deze oude vrouw aan, met slechts twee tanden in haar mond, die op Rama aan het wachten was. Toen Rama kwam, verwelkomde ze Hem met grote vreugde. Ze vroeg Rama te gaan zitten op de plaats waar zij iedere dag met verse bloemen de naam van Rama had geschreven. Toen Rama er was, opende haar hart zich zó ver. Haar hart was zo vol van Liefde. Rama was met Lakshman, Zijn broer, Zijn jongere broer.

Juthe phala sabari-juthe; jujube is een fruitsoort. Ik weet niet of jullie die hier kunnen krijgen. Zij proefde eerst het fruit om te kijken of het zoet, of zuur, was. Ze gaf Rama alleen het zoete fruit, waarop Lakshman zei: “Oh, lieve hemel, hoe kun Je dit eten?” Rama zei tegen Lakshman: “Jij kunt dit niet begrijpen. Dit is iets tussen de bhakta en de Geliefde, tussen de liefhebbende en de Geliefde, het is Liefde, de zielenverbinding.”

Zó groot was de Liefde die Sabari voor Rama had. Rama at het fruit om haar Liefde.

Daarom zingen we: Juthe phala sabari khaye / bahu vidhi prema lagai. Dit betekent: Hij voelde een grote vreugde door dat fruit te eten.”

Paramahamsa Vishwananda uit het boek ‘Just Love 1’

De volgende bhajan gaat over Sabari en haar grootste gebed, haar liefdesrelatie met Ram:

Sabse Oonchi, Prema Sagai.

Ik zal zingen: Sabse oonchi en jullie zingen dan: Prem Sagai. Sabse oonchi betekent: Wat is de hoogste vorm van verering? Dan zingen jullie: Liefde is de grootste vorm van verering. Prem betekent: Liefde en Sagai betekent: verering.

Ram Navami is in Shree Peetha Nilaya samen met Paramahamsa Vishwananda gevierd, klik voor foto’s HIER.