2016-07-20 vegetarische wortelsalade (2)

Oproep en verzoek van Paramahamsa Sri Swami Vishwananda om vegetarisch te worden vanwege het dierenleed ten behoeve van de consumptie. Tijdens de afsluiting van Gurupurnima vroeg Paramahamsa Sri Swami Vishwananda aan iedereen om dit verzoek op te volgen.

Ahimsa betekent volledige geweldloosheid. Het is een innerlijke houding waarin men leeft, die een zekere ontwikkeling vereist, zonder ook maar iets op enig niveau te forceren. De reden voor een dergelijke houding van complete geweldloosheid is het besef dat iedere inbreuk op de natuurlijke loop der dingen deze natuurlijke loop niet alleen (tijdelijk) verstoort, maar bovendien een ketting van compensatiereacties in de omgeving oproept met als doel de verstoring ongedaan te maken. Dit reactieproces mondt tenslotte uit bij het begin, de plaats, of het moment, waar de aanvankelijke verstoring is opgetreden.

Elke handeling beïnvloedt de omgeving: geweld lokt geweld uit; de praktijk van geweldloosheid leidt idealiter tot rust, stabiliteit of vrede. Ahimsa kan op meerdere niveaus begrepen en toegepast worden, van grof naar subtiel.

Een heerlijk vegetarisch recept: Geroosterde wortels met dadels, sla en Marokkaanse dressing uit Vegarabia (vegetarische recepten uit het Midden-Oosten)

Voor 4 personen:

  • 60 gram hazelnoten
  • 400 gram babywortels (bv bospeen)
  • 1 tl honing
  • 1 tl granaatappelmelasse
  • 2 volle el tijmblad
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 2 volle el. olijfole
  • 1 sjalot, in dunne ringen
  • 55 gram (2 flinke handenvol) molsla of waterkers, goed gewassen en grofgesneden
  • 6 medjooldadels, ontpit en in stukjes
  • 80 gram zachte geitenkaas, verkruimeld

Marokkaanse dressing:

  • 1 teentje knoflook, fijngestampt met 1/2 tl zeezout
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl milde paprikapoeder
  • 1/4 tl Turkse rode chilivlokken

Verwarm de oven voor tot 200 graden, verdeel de hazelnoten over een kleine bakplaat en rooster 8 toto 10 minuten in de oven totdat het vlies donker wordt en ze geroosterd ruiken. Doe in een theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak de noten grof en zet apart. Boen (of schrap) de wortels goed en laat het loof en de uiteinden zitten. Peuter stukjes aarde die rondom de steeltjes kunnen zitten los. Leg de wortel in een bakblik met dikke bodem, besprenkel met de honing en de granaatappelmelasse en bestrooi met tijm en flink wat peper en zout. Meng met de olie en rooster 25 tot 30 minuten in de oven totdat de wortels bruin en gaar zijn. Als de dunne uiteinden licht gekaramelliseerd zijn, is dat helemaal niet erg. Haal uit de oven en zet apart. Maak intussen de dressing. DOe hiervoor alle dressingingrediënten in een schone pot met deksel en schud goed. Doe de sjalot met de (mol)sla, de dadels en de hazelnoten in een groete kom. Doe de warme wortels en zoveel dressing erbij dat alles licht met dressing is bedekt. Bestrooi met de geitenkaas en serveer direct, het liefst als de wortels nog warm zijn.

2016-07-20 vegetarische wortelsalade (2)

Oproep en verzoek van Paramahamsa Sri Swami Vishwananda om vegetarisch te worden vanwege het dierenleed ten behoeve van de consumptie. Tijdens de afsluiting van Gurupurnima vroeg Paramahamsa Sri Swami Vishwananda aan iedereen om dit verzoek op te volgen.

Ahimsa betekent volledige geweldloosheid. Het is een innerlijke houding waarin men leeft, die een zekere ontwikkeling vereist, zonder ook maar iets op enig niveau te forceren. De reden voor een dergelijke houding van complete geweldloosheid is het besef dat iedere inbreuk op de natuurlijke loop der dingen deze natuurlijke loop niet alleen (tijdelijk) verstoort, maar bovendien een ketting van compensatiereacties in de omgeving oproept met als doel de verstoring ongedaan te maken. Dit reactieproces mondt tenslotte uit bij het begin, de plaats, of het moment, waar de aanvankelijke verstoring is opgetreden.

Elke handeling beïnvloedt de omgeving: geweld lokt geweld uit; de praktijk van geweldloosheid leidt idealiter tot rust, stabiliteit of vrede. Ahimsa kan op meerdere niveaus begrepen en toegepast worden, van grof naar subtiel.

Een heerlijk vegetarisch recept: Geroosterde wortels met dadels, sla en Marokkaanse dressing uit Vegarabia (vegetarische recepten uit het Midden-Oosten)

Voor 4 personen:

  • 60 gram hazelnoten
  • 400 gram babywortels (bv bospeen)
  • 1 tl honing
  • 1 tl granaatappelmelasse
  • 2 volle el tijmblad
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 2 volle el. olijfole
  • 1 sjalot, in dunne ringen
  • 55 gram (2 flinke handenvol) molsla of waterkers, goed gewassen en grofgesneden
  • 6 medjooldadels, ontpit en in stukjes
  • 80 gram zachte geitenkaas, verkruimeld

Marokkaanse dressing:

  • 1 teentje knoflook, fijngestampt met 1/2 tl zeezout
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl milde paprikapoeder
  • 1/4 tl Turkse rode chilivlokken

Verwarm de oven voor tot 200 graden, verdeel de hazelnoten over een kleine bakplaat en rooster 8 toto 10 minuten in de oven totdat het vlies donker wordt en ze geroosterd ruiken. Doe in een theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak de noten grof en zet apart. Boen (of schrap) de wortels goed en laat het loof en de uiteinden zitten. Peuter stukjes aarde die rondom de steeltjes kunnen zitten los. Leg de wortel in een bakblik met dikke bodem, besprenkel met de honing en de granaatappelmelasse en bestrooi met tijm en flink wat peper en zout. Meng met de olie en rooster 25 tot 30 minuten in de oven totdat de wortels bruin en gaar zijn. Als de dunne uiteinden licht gekaramelliseerd zijn, is dat helemaal niet erg. Haal uit de oven en zet apart. Maak intussen de dressing. DOe hiervoor alle dressingingrediënten in een schone pot met deksel en schud goed. Doe de sjalot met de (mol)sla, de dadels en de hazelnoten in een groete kom. Doe de warme wortels en zoveel dressing erbij dat alles licht met dressing is bedekt. Bestrooi met de geitenkaas en serveer direct, het liefst als de wortels nog warm zijn.