Paramahamsa Vishwananda legt uit:

Liefde is het hoogste gebed en Liefde is inderdaad de beste manier om de Heer te dienen en te behagen. Waarom zeggen we dat Liefde een gebed is? Omdat alles waar mensen om bidden en God om vragen nutteloos en tijdelijk is en de innerlijke dorst niet zal lessen. God om Liefde vragen, tot God bidden om de vlam van Liefde in je ziel en je hart te ontsteken en te laten branden, is het enige wat je Hem zou moeten vragen. Alleen de meest wijze zal God vragen om Liefde te geven: de Liefde voor Hem en om Hem te dienen. En zelfs het vragen aan God Zichzelf te geven, is niet altijd het belangrijkste gebed. Weet je waarom niet?

Stel je voor dat God door Zijn oneindige barmhartigheid voor iemand verschijnt en zegt: “Vraag wat je wilt. Ik zal het je geven.” En die zegt: “Lieve God, ik wil U, geef me Uzelf”, want als we Hem hebben, hebben we alles wat we nodig hebben. Maar zelfs als God door zijn speelsheid en een goed gevoel voor humor op dat moment zou zeggen: “Oké, ik geef mijn Zelf aan jou”, zul je denken: wat moet ik met Hem doen?

Weet je, je moet alleen vragen om Liefde, PREMA, weet je. Dit is niet alleen wat de meest wijze vraagt, maar ook de dapperste en moedigste, want je kunt wel in je hart om PREMA vragen, maar als een zuivere devotee daarom vraagt, is dat iets heel anders. Eigenlijk is een zuivere devotee een vorm van PREMA, maar dan is dit een eeuwigdurende verterende Liefde die iemand moedig en onverschrokken, een dienaar van God maakt. Alhoewel het in onze aard ligt om met Liefde te dienen, kunnen we ook zonder Liefde dienen, met een andere bedoeling. Dus nogmaals, het vragen om PREMA is het hoogste, want het omvat eeuwige dienstbaarheid aan Hem, zoals deze heilige aan het eind van dit lied zei:

Sūra Krūra Is Lāyaka Nāhī

Kaha Lag Karau Badāī

Sabse Ūnchī Prema Sagāī

Surdas vraagt: “Op welke manier zou ik de barmhartige en magnifieke Heer kunnen aanbidden?”

Werkelijk, alleen als we onszelf met liefde en vanwege Liefde aan Hem aanbieden, is dat ware dienstbaarheid, het waarachtige gebed, en zoals Surdas al zei:

Prema Ke Bas Nripa Sevā Kīnhī

Āp Bane Hari Nāī

Sabse Ūnchī Prema Sagāī

Liefde is inderdaad de beste manier om de Heer te dienen en te behagen.

Er ligt een ongeëvenaard plezier in als je zelfs alleen maar aan Hem denkt en bij het idee dat jouw liefde de Heer behaagt. Het beroert je, geeft je kracht, maakt je levendig enz. Echt, Liefde is leven en de enige reden om te leven. Als die liefde voor God is, dan vindt de liefde haar weg terug naar huis. Dat is wanneer de liefde transformeert in Prem, en aangezien Prem Zijn Natuur is, is dat het enige geschikte om Hem aan te bieden.

Paramahamsa Sri Swami Vishwananda