Een vraag over de ‘mind’

Paramahamsa Vishwananda zegt: “In gedachten creëer je de prachtigste fantasieën, die je projecteert en die geven jou verwachtingen naar de buitenwereld toe. Hier gaat het mis, die verwachtingen of gedachten maken je gek. Krishna helpt jou jouw gedachten te kalmeren. Waarom accepteer je mensen niet zoals ze zijn? Denk je dat je je meer ontwikkelt als je die fantasieën hebt? Het zijn mentale projecties, die jou misleiden. Het verstand moet zich overgeven, maar dit vraagt van jou dat je geaard bent. Je zult niets begrijpen, als je niet gegrond bent. Die ongegronde mensen luisteren niet. Leef je in de realiteit of in de droomwereld? Die gefantaseerde realiteit heeft niets met God van doen. Wees je bewust van jouw gedachten, de manier waarop… Je moet geaard zijn om Hem te realiseren. Mensen doen zich spiritueel voor en zeggen dat ze ‘spiritualiteit beoefenen’. Spiritualiteit moet gegrond zijn, anders kom je uitdagingen tegen. Beheers je gedachten! Je gedachten doen jou geloven dat jij de baas bent, maar dat is een mentale projectie. Mensen hebben een egoïstisch aard. Ze denken dat ze iets voor anderen doen, maar zij zijn op hun eigen voordeel uit. Dit gebeurt op een zeer subtiele manier. Je bent je vaak niet bewust van jouw mentale projecties. Analyseer jezelf! Handel ik naar wat mijn spirituele pad mij leert? Wat is je dharma (levenspad), waarom ben je hier? Als je dat begrijpt, is er geen tijd om te vechten. Je wilt dat doel bereiken. Je hebt geen tijd te verspillen. Als je het doel niet begrijpt, heb je voldoende tijd, maar zul je niet die Hoogste Genade ontvangen. Begrijp werkelijk wat de ‘mind’ is. Probeer God niet te begrijpen, want dit kun je niet. Probeer je Satguru niet te begrijpen, want dit lukt je niet. Probeer je gedachten te begrijpen, waarmee voed je jouw gedachten? Mensen zijn niet gelukkig met zichzelf en projecteren dit op anderen. De keuze is aan jou. Het goede bestaat, maar ook dat wat niet goed is. Hoe ga je ermee om? Dat is belangrijk. Er was ooit een kind dat naar zijn oma ging. Zijn oma vroeg aan het kind: “Hoe gaat het op school?”. Het kind klaagde over zijn school. Zijn oma luisterde en zei vervolgens: “Wil je een snack?” De jongen wilde dit wel. Zij vroeg hem: “Wil je melk of deze prachtige bloem?” De jongen wilde ze niet. In alles wat je meemaakt zit een les verborgen. Kijk naar de manier waarop je reageert? Is het mijn ervaring of die van iemand anders? Leer en word je bewust van de ware Realiteit!”

Een vraag over de vrije wil

“Ik heb hierover vaak gesproken. Je kunt kiezen, bijvoorbeeld je kunt kiezen of je een stukje cake eet of niet. Kun je iemand op commando aardig vinden? Nee, dat lukt niet. Denk aan een koe die aan een touw vastzit. Dit beeld is vergelijkbaar met jouw vrije wil. Mensen zeggen: ‘Ik doe dit, ik doe dat.’ Ze vergeten dat achter alles ‘de Ultieme’ is. Als je niet afgestemd bent op ‘de Ultieme’, dan ben je in conflict. Als je op het spirituele pad bent, ga dan niet op je gevoel of jouw gedachten af. Vertrouw op Zijn Genade.”

Een vraag over dharma

“Jullie zijn van jongs af aan geprogrammeerd om te doen wat je ouders je hebben geleerd. Je leeft je leven, zoals jouw ouders je hebben voorgeleefd. Je leeft de droom van andere mensen. Dit is geen dharma. Als mensen volgens hun dharma leven… begrijpen anderen dit vaak niet.” De swami uit Afrika vertelt over een ontmoeting van Guruji met een rijke man. Deze man had 5 auto’s buiten zijn huis staan. Hij vertelde dat de auto’s 5 miljoen waard waren en en zijn huis 25 miljoen. De man zei niet te weten hoe hij gelukkig moest worden en hij zag dat Guruji wel gelukkig is. Hierop had Guruji geantwoord: “Je had zoveel kansen, maar je hebt ze niet genomen.”

Guruji vervolgt: “Als je arrogant of trots bent, ga je aan het hoofd staan. Als je nederig bent, ga je aan de voeten zitten. Arjuna ging aan de Voeten van Krishna zitten. Hij vertrouwde op Krishna. Krishna zei: “Ik zal niet vechten, maar Ik zal je bijstaan in de oorlog, Ik zal jouw wagenmenner zijn, maar je kunt ook kiezen voor Mijn leger.” Krishna gaf de keuze aan zowel Arjuna, als aan zijn neef Duryodhana. Duryodhana koos voor het leger van Krishna. Arjuna koos voor Krishna en hij won de oorlog. Paramahamsa Vishwananda vraagt aan het publiek: “Voor wie kiezen jullie?” Trots, arrogantie en jouw ego verblinden jou. Je ziet niet wie Hij, de Ultieme, is. Wanneer je nederig bent, kun je de goede keuze maken. De begeleiding van God is altijd in jouw leven aanwezig! Je hebt Maya (illusie) of God. Dit zijn de enige twee realiteiten die er zijn. De keuze is aan jou. De bhakta (de devotee, die zich op het pad van liefde en devotie bevindt) wil geen zaken doen met Maya, maar met de Ultieme Realiteit. Je kunt niet op beide vertrouwen. Dat gaat niet. Breng je gedachten bij Giridhari (Krishna). Hij zal je niet geven wat je wilt, maar wat je nodig hebt.”