Afgelopen week bezocht Paramahamsa Vishwananda Manchester en Londen. Voordat de Darshan begon, gaf Guruji een Satsang:

Guruji vertelde dat Hij had gehoord over een jongen die zonder handen en benen is geboren. Deze jongen accepteerde dit en ging voorwaarts in zijn leven. Hij deed aan alle vormen van sport, ondanks zijn handicap en beklom zelfs de Kilimanjaro. Hij zei hierover: “Je kunt in jouw leven alles wat je wilt bereiken, als je in jezelf gelooft. Op een andere manier gaat het niet lukken. Je komt in dit leven om sterker te worden, om voorwaarts te gaan, om meer te bereiken. Als je een boog spant, moet je de pees spannen door deze achteruit te trekken en niet vooruit te duwen. Soms trekt het leven jou achteruit om verder te komen. Op het spirituele pad doe jij jouw spirituele oefeningen om iets te bereiken, het liefst zie je snel resultaat. Weet je, snelle resultaten komen snel, maar verdwijnen ook weer snel. Wat je gemakkelijk kunt bereiken, waardeer je niet. Als je ergens moeite voor moet doen, waardeer je het wel. Hetzelfde geldt voor jouw spirituele oefeningen of sadhana. Als je het resultaat nog niet ziet, moet je doorgaan en jezelf verbeteren. Je bent er dan nog niet. Weet dat niets gebeurt zonder de wil van God.”

Guruji vertelde een verhaal over een koning die zijn vinger verwondde. De arts van de koning reageerde met de woorden: “Het is niet goed en het is niet slecht.” Na een week verloor de koning de vinger als gevolg van een ontsteking die was opgetreden. Ook toen zei de dokter: “Het is niet goed en het is niet slecht.” Dit maakte de koning woedend en hij gooide de dokter in de gevangenis. De koning ging een tijdje later op jacht in een woud en verdwaalde. Er leefde een volksstam in dit woud die mensen offerde. Die mensen ontdekten de koning en namen hem mee om hem te offeren. De koning zei: “Ik ben koning, dat kunnen jullie niet doen!”. De mensen zeiden: “Des te beter!” De priester van de volksstam zag de koning en zei: “Deze koning is niet compleet, hij mist een vinger. We kunnen hem niet offeren.”. De koning werd vrijgelaten en ging onmiddellijk naar de dokter in de gevangenis. Hij bood zijn excuses aan en de dokter zei daarop: “Nee, helemaal niet erg. Normaal gesproken was ik met u mee gaan jagen. Ze zouden mij geofferd hebben, want ik heb mijn vingers nog!

“Wij trekken de waarde van wat er in ons leven gebeurt in twijfel, vooral als ons leven niet voorspoedig verloopt, als het tegenzit. Krishna gaf Arjuna op het strijdveld de tijd om zijn denken te transformeren. Hij onderwees Arjuna, zodat hij zijn Ware Zelf kon ontdekken. Er komt altijd een moment waarop je in jouw leven aan ‘wie je bent’, jouw Ware Zelf, herinnerd wordt. Aan wat je moet veranderen om te verbeteren. Ga met de ‘Flow’ van het leven mee. Zij die op het spirituele pad zijn, zullen alle hulp krijgen. Wat je ook doet, God is met jou. Hij is niet ‘apart’ van jou, maar ‘part'(maakt deel uit) van jou. Wanneer je Zijn Namen chant, zit Hij naast jou. Hij maakt die diepe Liefde in jou wakker. Wanneer je naar de pijpen van  Maja (de gemanifesteerde wereld) danst, neemt Maja de controle over. Je raakt verder weg van jouw Ware Zelf. Wanneer je op het spirituele pad bent, de Goddelijke Namen reciteert, transformeer je jezelf tot Liefde.  Laat deze transformatie plaatsvinden en laat de Liefde het overnemen. Weet dat je geleid wordt en weet dat niets toevallig gebeurt.”

Wil je deze opname bekijken, ga dan naar de Facebook-pagina door HIER te klikken.

Guruji zei op de vijfde dag van Zijn bezoek aan Londen het volgende:

“Er zijn drie paden om het Goddelijke te bereiken:
  1. Jñāna of het pad van kennis
  2. Karma of het pad van werken/handelen
  3. Bhakti of het pad van devotie

Het pad van devotie is het meest eenvoudig.

Er zijn vier vragen in jouw leven die het belangrijkst zijn:
  1. Wie ben je?
  2. Waar kom je vandaan?
  3. Wat is jouw doel hier?
  4. Waar ga je naar toe?

Als je deze vragen niet kunt beantwoorden, dan zal het leven hard of moeilijk voor jou zijn.

Ons belangrijkste doel is het bereiken van God. Alles in deze wereld komt en gaat, maar jouw Ziel is eeuwig. Jouw gedachten veranderen voortdurend, je hebt voortdurend andere gedachten en ideeën. Het reciteren van de Goddelijke Naam maakt die Ziel in jou wakker, je leert hierdoor jouw Ware Zelf ontdekken. Het helpt jou van jouw hoofd naar jouw hart te gaan. Het lijkt een korte weg, maar 40 cm, maar het is de langste weg, soms neemt het vele levens in beslag.
Het verspreiden of chanten van de Goddelijke Namen is de eenvoudigste manier om het doel van het leven te bereiken en ons Goddelijke Zelf te realiseren.”

Wil je deze Satsang bekijken, klik dan HIER.