Jai Gurudev,

Seva reinigt ons hart en denken en helpt ons meer bescheiden te worden en de Goddelijke Liefde in alles en iedereen te realiseren. In alle Bhakti Marga centra kun je Seva doen. Ook in Nederland is Bhakti Marga op zoek naar mensen die vrijwillig Seva willen doen.

Seva betekent ‘onbaatzuchtige dienstbaarheid’. Het is een manier om ons hart te openen en bhakti of liefdevolle devotie in onszelf te ontwikkelen. Wanneer Seva vanuit het hart wordt gedaan, verandert de focus van wederkerigheid naar het plezier om te geven vanuit het hart. Bij onbaatzuchtige dienstverlening verdwijnen verwachtingen en wat overblijft is Liefde.

Seva is één van de negen vormen van Bhakti of devotie. Het wordt Padaseva Bhakti genoemd. Padaseva Bhakti betekent letterlijk: de Lotus Voeten van God dienen. Maar waar bevindt God zich? In ieders hart. Mensen helpen is Padaseva. Padaseva is hetzelfde als Karma Yoga. Van de negen vormen van Bhakti geeft Padaseva de meeste vreugde. Volgens de Guru Gita is er geen verschil tussen God en de Satguru. Dit betekent dat wanneer wij de Meester en Zijn missie dienen, we ook de Hoogste Heer, Narayana, dienen.

Ervaring van een Nederlandse devotee met Seva:

In Shree Peetha Nilaya heb ik een aantal weken Seva mogen doen. Het helpt mij tot op de dag van vandaag om de verbinding met Guruji te maken. Tijdens het werken op het veld voelde ik mij verbonden met de Goddelijke energie en beoefende ik jappa. Hierdoor leerde ik mijn gedachten vullen met de Goddelijke Naam en voortdurend alle handelingen leerde op te dragen aan het Goddelijke. Seva verbindt me met Guruji en confronteert me ook met mijn ego. Het helpt me eveneens om mij tijdens het werk voor mijn werkgever op Guruji te richten, waardoor ik mijn eigen belangen makkelijker opzij kan zetten.

Wat kun je doen om de missie van Paramahamsa Vishwananda te dienen?

In Nederland zijn we op zoek naar vertalers, mensen die vaardig zijn in het InDesign programma, enthousiaste mensen die activiteiten in Nederland willen ondersteunen of organiseren, muzikanten of zangers voor de Bhajan-groep. Ook kun je helpen door geld te geven aan Bhakti Marga Nederland.

Meer over het Seva programma (2 weken of 3 maanden) in Shree Peetha Nilaya, klik dan hier.

Shree Peetha Nilaya betekent: ‘Verblijfplaats van de Goddelijke Moeder’. De Goddelijke Moeder zelf heeft Paramahamsa Vishwananda gevraagd de ashram deze naam te geven. Op deze plek worden mensen van alle nationaliteiten, ongeacht hun achtergrond, cultuur of geloof, de gelegenheid door het jaar heen voor festivals, evenementen, cursussen en erediensten verwelkomd.

In de ashram, gelegen in het midden van de natuur, leven spirituele zoekers in vrede en rust. In deze omgeving kan men bidden, de naam van het Goddelijke bezingen, Seva boefenen en eenvoudigweg gelukkig zijn. Mensen worden voortdurend door Shree Peetha Nilaya aangetrokken om hun bewustzijn te verhogen, om hun Sadhana (spirituele beoefeningen) te verdiepen en goddelijke liefde te ervaren.

Paramahamsa Sri Swami Vishwananda