Er bestaan verschillende soorten shaligrams of salagrama’s. Wat zijn shaligrams en welke betekenis hebben ze?

Salagrama of Shaligram zijn in de natuur voorkomende stenen, die beschouwd worden als de goddelijke manifestatie van Lord Vishnu. Er zijn verschillende soorten Salagrama-stenen die gebaseerd zijn op de lijnen die er op gevonden worden. Sommige lijnen lijken op een schelp (shanka), discus (chakra), die symbolen zijn van Lord Vishnu. De verschillende soorten lijnen komen aan de oppervlakte en in de rondingen van de Salagrama’s voor. Op basis van de verschillende tekens worden de Salagrama’s geclassificeerd als verschillende verschijningsvormen van Vishnu.

Dit zijn verschillende soorten Salagrama’s

Lakshmikantha Salagrama: eentje die veelkleurig is en aan alle kanten omgeven door slangachtige kappen heet Lakshmikantha Saligrama. Deze specifieke Salagrama wordt door velen beschouwd als zeer kostbaar en wordt verondersteld te helpen bij het verkrijgen van welvaart en materiële rijkdom. De Salagrama die het discus (Chakra) symbool bevat, staat ook als Lakshmikantha bekend.

Vamana Shaligram: de Salagrama met de lijnen in de vorm van een schelp (shanka) staat bekend als Vamana.

Damodara Salagrama: de Salagrama’s die ongewoon groot zijn, met een holte, staan bekend als Damodara. Deze kan ook het teken van een discus dragen. Sommige Damodar Shaligram kunnen ook een gele lijn hebben.

Vamadeva Salagrama: de Salagrama’s die eruit zien als de kap van een cobra of die een gouden glans hebben of die een discus (chakra) met gouden kleur hebben, wordt Vamadeva genoemd. Men gelooft dat deze de bezitter welvaart en vrede brengt.

Varaha Shaligram: de Salagrama die lijnen in de vorm van een schildpad of de voet van de koe heeft, staat bekend als Varaha.

Een andere populaire Salagrama is er één die zuiver zwart van kleur is, met het symbool van de chakra. Deze brengt de bezitter welvaart, geluk, gezondheid en kinderen.

Een andere unieke Salagrama is aan de linkerkant groen. Men gelooft dat deze je helpt bij de vergeving van zonden. Sommigen geloven dat in haar aanwezigheid je  je onthoudt van het begaan van zonden.

Geel gekleurde Salagrama’s worden verondersteld de deva’s (halfgoden) te vertegenwoordigen.

De rood gekleurde Salagrama vertegenwoordigt Narasimha, een Avatar van Lord Vishnu. Men gelooft dat het bezit ervan je zal helpen bij het bereiken van bevrijding of Moksha.

Andere heilzame soorten Salagrama’s hebben de vorm van een paraplu en zijn volledig cirkelvormig.

Er zijn ook Salagrama’s die de bezitter ongeluk en rampen kunnen brengen. De salagram-steen met de vorm van een platte neus zal verdriet brengen en die met een puntige hoek zal leiden tot een gevecht. Men gelooft dat de lijnen die lijken op Lakshmi Narasimha armoede, onheil zullen brengen.

n