In 2014 gaf Paramahamsa Vishwananda een prachtige speech over de hoedanigheden van Shiva en wat Shiva van jou vraagt. Volgende week maandag op dinsdag zal Maha Shivaratri gevierd worden.
Volgens de Shiva Purana is Shiva degene die de mind overstijgt (alle actieve dingen). Dit is gebaseerd op de 5 niveaus. Wanneer Shiva als asceet wordt voorgesteld, staat dat ook voor de controle over het denken. Waar de mind in het bewustzijn opgaat.
Shiva staat voor het Absolute. Maar om het Absolute waar te nemen moeten we ermee in harmonie zijn. Om daarmee in harmonie te zijn moet de mind zich met het hart verenigen.
  • Niveau 1: De mind wordt meestal meestal aangetrokken tot de buitenkant. Wij denken dat dit het ultieme is, maar dan zitten we eraan vast.
  • Niveau 2: De volgende staat is wanneer de mind in de war raakt, want als de werkelijkheid zich begint te openbaren, komt de mind in opstand.
  • Niveau 3: Na de verwarring begint de mind te kalmeren, wat de volgende staat is. Hier zie je bepaalde dingen die je niet met je fysieke ogen kunt zien. Het is een glimp van de werkelijkheid. Toch is het niet het einde.
  • Niveau 4: Dan volgt de ‘Diepe Slaap’. Nu is de mind volledig stil. Volledige absolute rust. In die toestand worden we naar het volgende niveau gebracht.
  • Niveau 5: Het laatste niveau is wanneer je je bewust bent van je ware Realiteit. Nu is de mind veranderd. Nu is de mind op het bewustzijn gericht. De mind wordt als Shiva. Hier voegt de mind zich bij het bewustzijn, maar zelfs daarvóór reist de mind door het hart. Vóór het bewustzijn moet je door Prem reizen, niet de beperkte liefde van de buitenkant. Prem is de Onvoorwaardelijke Liefde, de essentie van wie je bent.

Het hart opent zich als een bloesem naar het bewustzijn. Pas op dat moment wordt de realiteit van je Ware Zelf onthuld.
Het lijkt een lange tijd, maar het kan in een seconde gedaan zijn. Met Guru Kripa wordt alles door slechts een aanraking van de Guru geschonken.

De vier dingen die Shiva van jou vraagt:

1. Ken jezelf
2. Ken de relatie tussen jou, God en de Guru
3. Probeer je best te doen om de waarheid en het bewustzijn te bereiken en anderen te helpen om dat ook te bereiken.
4. Geef je over aan de Guru Want zonder de Genade van de Meester is niets mogelijk, maar met de Genade wordt alles gemakkelijker dan je maar kunt bedenken.
Dit zijn de 4 berichten die Shiva aan de wereld heeft gegeven, opdat je de realiteit kunt bereiken.