Jai Gurudev,

Vers 2.07 van de Shreemad Bhagavad Gita gaat over de overgave aan God, de bereidheid om zichzelf te geven, de bereidheid om te luisteren. Arjuna, die op het slagveld staat voordat de strijd begint, is in gesprek met Krishna. Hij aanvaardt de superioriteit van zijn Guru. Als een discipel zijn toevlucht bij de Guru zoekt, moet de discipel Zijn superioriteit volledig aanvaarden. Arjuna beseft dat Krishna hem van zijn onwetendheid zal bevrijden. Door zijn overgave veranderde zijn denken. Hij werd volledig getransformeerd. De Guru neemt verschillende vormen aan, neemt verscheidene aspecten aan. Want de Guru is er niet voor Zichzelf. Het leven van de Guru is voor anderen bedoeld. De hulp en steun, de kennis, de kracht en de liefde voor de devotee die de Guru heeft is verbazingwekkend en uitzonderlijk. Vanuit het hart had Arjuna zich aan Krishna overgegeven. Wanneer men de wens heeft meer te weten en dieper en dieper te gaan, niet slechts te weten met het verstand, maar diep vanuit het hart, zal men zich graag aan God overgeven. Wanneer de werkelijke overgave zich voordoet, is men klaar om de ware kennis te ontvangen.

Toelichting van Paramahamsa Vishwananda op de Shreemad Bhagavad Gita

Paramahamsa Vishwananda, een verlicht spiritueel Meester, heeft in 2014 gedurende 18 dagen Zijn toelichting op de ‘Shreemad Bhagavad Gita’ gegeven. Deze toelichting op één van de meest geliefde, heilige Hindu Geschriften in de wereld, helpt een wereldwijd publiek een dieper begrip te verkrijgen van de universele boodschappen die Zij bevat, waarmee Hij de boodschap van Liefde, vrede en eenheid onder de mensheid verspreidt. De kennis ontvangen van een spiritueel Meester is voor het denken niet te bevatten. Je krijgt de gelegenheid om te luisteren en te kijken naar Paramahamsa Vishwananda, wanneer Hij de Wijsheid van de ‘Bhagavad Gita’ onthult. Je wordt door Hem Zelf meegenomen naar de essentie van het leven.

De Bhagavad Gita

Als je het epische gedicht de ‘Mahabharata’ uit India zou willen vergelijken met een lotusbloem, dan zou je de ‘Bhagavad Gita’ de nectar kunnen noemen. Het is een van de meest hoogstaande mystieke Geschriften die er ooit zijn geweest. Ze bevat het antwoord op alle vragen en ieder probleem, dat je ooit in je leven tegen kunt komen.

Wat de Gita zo bijzonder maakt is dat het in feite een perfect beeldend verhaal is over het leven. De uitdagingen van het leven en het overwinnen van moeilijkheden voor ieder van ons worden uitgebeeld. In essentie vertegenwoordigt zij zeer intrigerend en dramatisch de vele verschillende delen van onszelf. De grote en moedige strijder Arjuna staat op het strijdveld, vlak voordat de strijd gaat beginnen. Hij vertegenwoordigt jou en mij, zoals we in het strijdperk van ons leven staan tussen de krachten van goed en kwaad. Heer Krishna is zijn wagenmenner en staat voor ons hoogste Zelf, of de Goddelijke Ziel in ons. Hij onthult het geheim van het leven.