“Zonder liefde is het leven saai. Liefde kent vele aspecten. Je moet begrijpen dat er één Ultieme Liefde is, een altijd groeiende Liefde. Je zult niet ‘in deze Liefde vallen’ (to fall in love). Je kunt iemand aardig vinden en morgen niet meer. Jullie zijn allemaal wel eens voor de liefde ‘gevallen’ of  verliefd geworden en die verliefdheid ging weer voorbij. Dit is menselijke liefde. Ik spreek over de Liefde die nooit eindigt, Goddelijke Liefde.  Deze Liefde zal je achtervolgen. Of je dit nu wilt of niet, het zal gebeuren. Totdat Hij zich aan jou openbaart, zul je nooit voldoening vinden. Deze Liefde heeft God binnen in jou geplaatst. Wanneer de gedachten zich niet naar de buitenwereld, maar zich tot het eeuwigdurende hebben gericht, zul je die eeuwigdurende Liefde ontmoeten. Zolang de gedachten zich naar de buitenwereld richten, zul je het niet zien. Misschien kun je er een glimp van opvangen. Het is Zijn Genade en jij moet dit willen. Enkel dankzij de Genade van God en de heiligen bevind jij je op het spirituele pad. De heiligen dragen deze Genade in zich. Krishna zei in de Bhagavad Gita: “Ik neem alles van Mijn devotee weg”, want alles is Maya (illusie). Begrijp dit! Alles wat jou belemmert om Hem te bereiken, zal Hij wegnemen. Dat is eng, hé? In ruil daarvoor geeft Hij Zichzelf aan jou! In Hem is alles aanwezig.
Weet je, het leven is eenvoudig. Wij maken het vaak erg ingewikkeld. Wanneer we van het leven kunnen genieten en er ‘Just Love’ van maken… maar nee, we houden ervan om het gecompliceerd te maken, ons ongelukkig te voelen. We houden ervan om in de paren van tegenstelling ‘te dansen’. De ene dag zijn we gelukkig en de andere dag zijn we verdrietig. We willen dit of dat.”

Ik lees jullie een prachtig gedicht voor*

* De regels van het gedicht staan schuin gedrukt. De toelichting (niet cursief) van Guruji staat er, indien gegeven, achter.

Rijkdom kent een gewoonte. Het kaatst terug. Wanneer het terugkaatst verandert het alles. Wees daarom in goede tijden niet egoïstisch en heb in slechte tijden geduld.
Guruji reageert hierop met: “Mensen willen altijd iets meteen. Ik wil het, ik wil het……nu! Stel dat je tegen Krishna met dit intense verlangen zou zeggen: “Ik wil U, Ik wil U nú!” Guruji lacht. Mensen zeggen vaak: ‘Ik wil U, maar…..’

Stel je voor dat de mens een vlieger is. Als die te hoog opstijgt, is hij er zich niet van bewust dat hij afgesneden zal worden.
Hoe hoger je gaat, hoe dieper je kunt vallen. Zorg ervoor dat er geen innerlijke trots en ego in jou opstijgt. Denk niet dat het weinige wat je weet, alles is!

Het is niet nodig om iemand lieve dingen toe te werpen. Je kunt geluk geven door aardig tot anderen te spreken. Je zult vele mooie gezichten zien, maar enkel door voorbestemming zul je iemand ontmoeten, wiens hart prachtig is.

Liefde is in de kindertijd gratis. Tijdens de jeugd moet je het verdienen.
Dit zie je overal, iedere dag.
Op je oude dag, moet je erom vragen.

Alleen God kan vergeven. Hij kan al jouw fouten vergeven.

Houd je innerlijke kind levend, want teveel begrip vernietigt je leven ook. Er verandert niet zoveel, maar als je oud wordt, verandert koppigheid in aanpassingsvermogen.

Als het mogelijk is, doe dan wat je hart je ingeeft, want wat je verstand zegt is een conclusie en wat je hart zegt is een keuze. Het hart is het mooiste onderdeel van het menselijke lichaam. Als het hart niet zuiver is, heeft een glimlach geen waarde.

Gelukkige momenten met zoetigheid zijn beperkt. Teveel gelukkige momenten maken anderen jaloers. Slechts één moment is voldoende om te veranderen of wat dan ook af te breken, maar iets opbouwen of inspireren kan een heel leven in beslag nemen.

Liefde wil altijd vergeving zien en het ego wil het horen.

Je moet je inspannen tot je laatste ademtocht. Of je bereikt je doel, of je doet ervaringen op, beiden zijn prima.

We kunnen in de hele wereld naar schoonheid en eenvoud zoeken, maar als het zich niet binnen in je bevindt, dan vind je het nergens op de wereld.

We ontvangen in het leven zoveel, maar richten ons op wat we niet kunnen krijgen.

Van iemand houden is een geschenk en door iemand geliefd te worden is een eer.

Als je je zorgen maakt, brand je jezelf op en als je dit niet doet, worden anderen jaloers op jou.
Waarom? vraagt Guruji

De persoon, die bedrogen wordt, vindt met de tijd troost, maar de bedrieger vindt nooit vrede.

De mensen die op foto’s om ons heen staan, hoeven niet altijd werkelijk dichtbij te staan, maar dit geldt wel voor de mensen die in moeilijke tijden ons nabij zijn.

Wanneer mensen jaloers zijn op jou, is dit geen karaktertrek van hen, maar het is jouw vermogen om dit bij hen te bewerkstelligen.

De tijd zal je leren wie je werkelijk nabij staat.

Guruji: “Het leven is een ervaring, zie je. Iedere ervaring brengt je dichter bij God. Iedere ervaring is heel belangrijk. Vaak onthoud je de slechte ervaringen en vergeet je de goede. Je mediteert op je slechte ervaringen. Als je ‘s ochtends wakker wordt, denk je niet aan jouw Guru, maar aan jouw zorgen en problemen: ‘Waarom ik?’ Iedere levenservaring brengt je dichterbij God of Giridhari. Leg jouw ervaringen aan de Voeten van Giridhari. Geef ze aan Hem over. Breng jouw gedachten naar Giridhari. Hij zal voor alles zorgen. Elk aspect van jouw leven zal Hij energie geven, zal Hij manifesteren, maar je moet Hem vertrouwen. Vertrouw erop dat Hij dit kan doen, niet in jouw tijd, maar op Zijn tijd.

Guruji bedankt iedereen die aan het Festival heeft bijgedragen. Hij zegt dat er zoveel schoonheid in dienstbaarheid in seva (onbaatzuchtige dienstverlening) aanwezig is. Je doet het niet om iets te bereiken. Mensen weten vaak niet eens wat hun doel is. Dienen, enkel om te dienen is zo mooi. Het leven is dienstbaarheid. Dienstbaarheid komt in vele aspecten, zoals bijvoorbeeld een moeder haar kind dient.

Verspreid deze Liefde in de wereld! Alle Guru’s hebben één doel: je dichterbij God brengen. Op het bhakti pad is ons doel om liefde te verspreiden. Dit is de schoonheid van bhakti. Haar doel is niet alleen om God te bereiken, maar ook om van alle mensen te houden. Jai Gurudev!”

Paramahamsa Vishwananda

https://www.facebook.com/padmavati.atmakriya/posts/1585513094834916