Jai Gurudev! We zijn blij met de vertaling van de Sri Gopi Gita, het lied van de verlangende harten en Giridhari uit de serie Guruvakya meditatie, een verzameling inzichten en meditaties van Paramahamsa Vishwananda.

De Gopi Gita is het hart van de Bhagavatam. Zonder de Gopi Gita is er geen Bhagavatam. De Gopi Gita is het lied van de gopi’s, waarmee zij hun verlangen naar hun Geliefde uitdrukken. De gopi’s waren van intense liefde vervuld, maar tegelijkertijd brak hun hart, omdat zij Krishna niet konden zien.
Fragment uit de Sri Gopi Gita

Wanneer het menselijke verstand is overstegen en de Goddelijke Liefde, Prem, in het hart ontwaakt, bloeit het hart, dat zich als een lotus voor Godsbewustzijn opent, zodat God Zichzelf kan openbaren. Alleen dan wordt de hoogste realiteit van iemands ware Zelf onthuld.

Ten eerste moeten we onze gedachten kalmeren.
Dan reist het gecontroleerde denken naar binnen en verenigt zich met het hart. Op dat moment ontwaakt de Goddelijke Liefde, dat als Prem bekend staat, in het hart.
Paramahamsa Vishwananda beschrijft dit meer in detail door te zeggen: “Vanaf hier ontwaakt en bloeit het hart als een lotus, die zich voor Godsbewustzijn opent, zodat God Zichzelf kan openbaren. Alleen dan wordt de hoogste realiteit van iemands ware Zelf onthuld. Het lijkt een lange weg, maar met de Genade van de Meester kan het binnen enkele seconden gebeuren.”
Dit proces vormt de basis van de eenvoudige vijf-minuten, 3-staps Guruvakya-meditatie die in dit boek wordt aanbevolen.

Fragmenten uit het boek ‘Giridhari’, deel 1 van de Guruvakya meditatie verzameling