Wat hebben we weer met z’n allen genoten van het samenzijn met Swami. Veel gezongen, wijsheid en kennis in een sfeer vol van liefde. In Luttelgeest op vrijdag een puja workshop en zaterdag vierden we de verschijningsdag van Sri Ramanuja Acharya, de grondlegger of Sri Sampradaya van het VISHISHTA ADVAITA VEDANTA of het pad Bhakti (liefde en devotie). Zondag bracht Swami een bezoek aan het Universeel Centrum van Licht in Apeldoorn.

Vrijdag gaf Swami een puja cursus aan (ingewijde) devotees. Alle devotees hadden een murti meegenomen. Ook werd puja voor de foto van Paramahamsa Vishwananda gedaan.

Als je een murti/Godheid op je altaar plaatst, is het goed dat je ervan bewust bent dat dit niet zomaar een beeld is, maar veel meer dan dat – zeker nadat het is gezegend. Een murti is de manifestatie van een Godheid in deze wereld. De Godheid heeft de vorm van een beeld, zodat we de vorm van de Godheid kunnen begrijpen met onze beperkte verstand en het zodoende makkelijker is om ons met het Goddelijke te verbinden.
Op het spirituele pad is het zeer belangrijk en werkt het zeer krachtig om op deze manier aan te sluiten en een vaste relatie met het Goddelijke in de vorm van de Godheid op te bouwen. Door middel van puja wordt de Godheid in die Vorm aanbeden: het aanbidden van het Goddelijke in de buitenwereld door middel van verschillende offeranden en het chanten van mantras (Archana Bhakti). Hierdoor wordt het voor ons makkelijker wordt om ons te concentreren en voorbij te gaan aan de beperkingen van ons verstand. Het helpt ons ook ons van negativiteit te zuiveren, zodat we in staat zijn om meer Liefde, die onze Gurudev/Ishtadev ons voortdurend geeft, te ontvangen en te verwerken. Door de Genade van de Satguru zijn Zij altijd bereid zelfs meer te geven, maar we moeten óns aandeel leveren om onszelf daarvoor gereed te maken.

Zaterdag heeft Swami veel kennis en wijsheid gedeeld over het pad van Bhakti Marga, het pad van liefde en devotie. Vanwege de verschijningsdag van Sri Ramanuja Acharya heeft Swami ons over het leven van Hem verteld.

Een klein fragment uit Zijn leven, dat gaat over de belangrijkste mantra van Bhakti Marga. Dit is de MAHA mantra OM NAMO NARAYANA

‘Op een dag werd Ramanuja door Mahapurna naar Gosthipurna, een grote wijze in Tirukkotiyur, gestuurd om een speciale mantra van hem te ontvangen. Ramanuja werd echter door Gostipurna weggestuurd.
Enkele dagen later was Gosthipurna aanwezig op een groot festival ter ere van Heer Ranganath. Eén van de priesters raakte – door Heer Ranganath geïnspireerd – in trance en zei hem: “U moet de mantra aan Mijn toegewijde schenken; u begrijpt de zuiverheid van Mijn toegewijde niet; hij is in staat de HELE mensheid te verlossen.”
Nadat Ramanuja nog zeventien keer werd afgewezen, huilde hij van wanhoop. Hij dacht dat hij een onzuiver hart had, omdat hij de mantra niet had mogen ontvangen.
Diep onder de indruk van Ramanuja’s volharding gaf Gosthipurna ten slotte toe. Vanwege Ramanuja’s zuiverheid en toewijding schonk hij hem de mantra. Voorafgaand aan de initiatie waarschuwde hij Ramanuja eerst. Hij vertelde hem dat deze mantra niet door iemand met materiële verlangens mag worden gereciteerd, waarna hij hem initieerde. Ramanuja raakte na het horen van de mantra in verrukking.
Hij liep om de tempel van Tirukkotiyur heen en riep tegen iedereen: “Kom allemaal naar Heer Vishnu’s tempel, waar ik u een onbetaalbaar juweel zal geven!”
Bij het zien van de menigte buiten de tempel klom Ramanuja op het dak en hij verklaarde: “U bent mij allen dierbaarder dan mijn eigen leven. Daarom wil ik u allen graag van het lijden bevrijden dat wij in deze voorbijgaande wereld moeten ondergaan! Herhaal alstublieft deze mantra die ik voor u heb verkregen en de barmhartigheid van de Heer zal tot u komen!”
Luidkeels riep Ramanuja driemaal: ‘Om Namo Narayanaya’! Verrukt schreeuwden de mensen de mantra driemaal terug. Zij, die naar de tempel waren gekomen om goud, of juwelen, te ontvangen, vergaten al hun materiële wensen. Hun hart vulde zich met geluk en vrede.’

Op zondag werd Swami Aniruddha in het Universeel Lichtcentrum in Apeldoorn hartelijk ontvangen. Hij wist alle aanwezigen met zijn persoonlijke ervaringen met Paramahamsa Vishwananda te raken en ons inspireerden om ook naar ons hart te luisteren en ons diepe, innerlijke verlangen naar Liefde te volgen.

Swami heel erg bedankt en iedereen die aan deze dagen heeft bijgedragen!

Jai Gurudev!

 

[soliloquy id=”9674″]