Paramahamsa Vishwananda in the Times of India

Paramahamsa Vishwananda in the Times of India

KRISHNA MIJN BESTE VRIEND

Mooi artikel dat verscheen in de ‘Times of India’, waarin Paramahamsa Vishwananda spreekt over bhakti, devotie, Krishna, Vrindavan, Chaitanya Mahaprabhu en Banke Bihari. Enkele high-lights uit het artikel: 

Wat maakt Vrindavan zo speciaal?

SWAMI VISHWANANDA is in Mauritius geboren en de stichter van de Bhakti Marga beweging. Hij vertel KRITI ARORA dat Vrindavan meer dan een geografische plaats is. Vrindavan is een gemoedstoestand waarbij Krishna jouw beste Vriend is.

■Vrindavan is niet wat je aan de buitenkant ziet. Het staat symbool voor intense devotie en liefde. Om deze reden bezoeken wij het. Mensen bidden hier voortdurend.

Dit geldt ook voor andere pelgrimsplaatsen, zoals Maria van Lourdes of het Vaticaan, toch? 
■ Het Goddelijke is overal aanwezig. In Vrindavan duurt de Lila (het ‘Goddelijk spel’) van Krishna nog steeds voort, hoewel het niet zichtbaar is voor de fysieke ogen.  Mensen die gevoelig zijn, kunnen de aanwezigheid van Krishna nog steeds voelen en zullen zien dat Zijn Lila daar nog steeds plaatsvindt. Het is de eeuwige aanwezigheid.  De energie is voelbaar, het is zo bemoedigend, het gaat over geloof. Er kan overal een heleboel chaos zijn, toch kunnen wij deze speciale energie voelen. Het gaat het denken te boven. Elke tempel in Vrindavan weerspiegelt een andere bhav of emotie. In de Banke Bihari Tempel is Krishna in een vrolijke stemming.

In Banke Bihari, is Krishna de godheid van de mensen.  India heeft veel, heilige steden. Vrindavan is een plaats waar je bhakti of liefde voor Krishna kunt voelen. Er zijn vele andere steden waar je de liefde voor Krishna kunt voelen. Je kunt deze liefde ook in Jaipur of Tirupati voelen.

Welke rol  heeft Chaitanya Mahaprabhu gespeeld in de heropleving van Vrindavan, als een speciale pelgrimsplaats? 
■ Toen Krishna ‘verdween’ maakten de mensen verschillende soorten murti’s ter nagedachtenis en ter ere van Krishna. Ze werden aanbeden in verschillende delen van de stad. Tijdens de Mughal invasie werden vele tempels vernietigd. Sommige godheden, Shyam Sunder en Radha Raman werden in Vrindavan verborgen, maar grotere godheden zoals Madan Mohan en Banke Bihari werden naar Jaipur gestuurd. Toen de rust teruggekeerd was, keerde Banke Bihari als enige godheid terug naar Vrindavan. Alles was verwoest en niemand wist waar de godheden waren verborgen. Chaitanya Mahaprabhu instrueerde Goswami’s op verschillende plaatsen te graven waar de godheden waren verborgen. Later kwam Mirabai naar Vrindavan en zij blies nieuw leven in de heilige stad.

Klik hier voor het volledige artikel in de ‘Times of India’.

Krishna, Vrindavan

Banke Bihari