Jai Gurudev,

Paramahamsa Vishwananda, een verlicht spiritueel Meester, heeft in 2014 gedurende 18 dagen Zijn toelichting op de ‘Shreemad Bhagavad Gita’ gegeven.  Deze toelichting op één van de meest geliefde, heilige Hindu Geschriften in de wereld, helpt een wereldwijd publiek een dieper begrip te verkrijgen van de universele boodschappen die Zij bevat, waarmee Hij de boodschap van Liefde, vrede en eenheid onder de mensheid verspreidt. De kennis ontvangen van een spiritueel Meester is voor het denken niet te bevatten. Je krijgt de gelegenheid om te luisteren en te kijken naar Paramahamsa Vishwananda, wanneer Hij de Wijsheid van de ‘Bhagavad Gita’ onthult. Je wordt door Hem Zelf meegenomen naar de essentie van het leven.

Shreemad Bhagavad Gita vers 1.1

In het eerste vers van dit Heilige Geschrift legt Guruji uit wat ‘Kurukshetra’ betekent. Deze ‘Kurukshetra’ is niet zomaar een normale plek. Ze hadden niet zomaar een veld uitgekozen om oorlog te voeren. Het is een plek waar dharma werkzaam is. Het is een plaats waar men bevrijd wordt. Het leven is de ‘Dharmakshetra’. Je bent gekomen om het Goddelijke doel te bereiken.Wanneer je in harmonie met je Ware Zelf bent, zul je beseffen wat jouw ware doel in het leven is en dat is waar ‘Dharmakshetra’ jou aan herinnert.

Via Youtube kun je fragmenten van deze toelichting bekijken. Deze video is sinds kort Nederlands ondertiteld. Via dit blog zullen we jou op de hoogte houden van de verzen uit deze toelichting die Nederlands ondertiteld zijn. Je schakelt de Nederlandse ondertiteling in door rechts onder in het beeld op instellingen (het tandwieltje) te klikken.

De toelichting van Paramahamsa Vishwananda op de Shreemad Bhagavad Gita is in boekvorm verkrijgbaar. Dit boek is nog niet in het Nederlands vertaald.

De Bhagavad Gita

Als je het epische gedicht de ‘Mahabharata’ uit India zou willen vergelijken met een lotusbloem, dan zou je de ‘Bhagavad Gita’ de nectar kunnen noemen. Het is een van de meest hoogstaande mystieke Geschriften die er ooit zijn geweest. Ze bevat het antwoord op alle vragen en ieder probleem, dat je ooit in je leven tegen kunt komen.

Wat de Gita zo bijzonder maakt is dat het in feite een perfect beeldend verhaal is over het leven. De uitdagingen van het leven en het overwinnen van moeilijkheden voor ieder van ons worden uitgebeeld. In essentie vertegenwoordigt zij zeer intrigerend en dramatisch de vele verschillende delen van onszelf. De grote en moedige strijder Arjuna staat op het strijdveld, vlak voordat de strijd gaat beginnen. Hij vertegenwoordigt jou en mij, zoals we in het strijdperk van ons leven staan tussen de krachten van goed en kwaad. Heer Krishna is zijn wagenmenner en staat voor ons hoogste Zelf, of de Goddelijke Ziel in ons. Hij onthult het geheim van het leven.