Paramahamsa Vishwananda gaf afgelopen zondag een toespraak tijdens de Maha Lakshmi Yagna.

DE GIFTEN VAN DE MOEDER

MAHA LAKSHMI YAGNA IN DE ASHRAM
SHREE PEETHA NILAYA, 18-19 MEI 2019

Gedurende twee dagen Maha Lakshmi Yagna, deelde Paramahamsa Vishwananda met de deelnemers alle bijzondere manieren, waarop de Goddelijke Moeder voor ons zorgt: rijkdom van allerlei aard, spirituele transformatie, persoonlijke aandacht en tussenkomst van de Heer. Zij zorgt zelfs voor het verlangen naar God.

Jai Gurudev,

Zo, jullie hadden gisteren een gezegende Narasimha Chaturdasi en vandaag een gezegende Maha Lakshmi. Dus, Lakshmi Nrsinghadev’s zegen is met jullie. Zij zijn beiden met jullie.

Weet je, velen bidden tot Maha Lakshmi voor rijkdom. In India bidden mensen omdat Zij aan rijkdom is verbonden. Maar rijkdom kan van alles zijn. Voor degenen die in de materiële wereld terechtkomen, is rijkdom geld. Voor degenen die het spirituele pad bewandelen, is spiritualiteit rijkdom. Spirituele rijkdom is een eeuwige rijkdom. Materiële rijkdom komt en gaat. Je werkt je hele leven en morgen zal iemand anders van al je rijkdom genieten. Denk je dat je van je rijkdom zult genieten? Nee, dat doe je niet. Iemand anders wel. Ik weet dat het heel belangrijk is; beide zijn heel belangrijk, maar de ene is beperkt en de andere is eeuwigdurend. Welke wil je? Wat ga je aan Haar vragen? Zie je, in spirituele rijkdom heb je alles. Het betekent niet dat wanneer je op het spirituele pad bent, je arm bent. Eigenlijk ben jij de rijkste, want Zij zal voor alles zorgen.

Spirituele rijkdom is eeuwigdurende rijkdom.

Paramahamsa Vishwananda

Guruji met het boekje ‘Maha Lakshmi’, dat Hij in Zijn toespraak noemt. Het boekje is onlangs uitgebracht en bevat mantra’s en oude, krachtige gebeden tot Maha Lakshmi.

Daarom hebben we dit kleine boekje voor jullie gemaakt, zodat jullie je meer op Maha Lakshmi kunnen richten, omdat wij van de Sri Sampradaya komen. Heel vaak wordt er gedacht dat de Sri Sampradaya van Ramanujacharya komt. Feitelijk is dat niet waar. De Sri Sampradaya komt rechtstreeks van Maha Lakshmi Zelf. Het is terug te leiden tot Maha Lakshmi. Natuurlijk heeft Sri Ramanujacharya het duidelijk naar voren gebracht en het aan de buitenwereld onthuld, omdat het voordien geheim werd gehouden. Zelfs de mantra ‘Om Namo Narayanaya‘ werd geheim gehouden. Stel je voor, Sri Ramanujacharya ging 18 keer naar zijn Guru om zijn Naam te krijgen. Dus, de 18e keer zag zijn Guru dat Ramnujacharya zo vastbesloten was om die mantra te ontvangen, dat hij die aan hem gaf. Dus, het is niet zomaar, weet je. Dat die mantra door al de generaties heen zo sterk kan blijven, wil zeggen dat er een diepere betekenis in schuilt. Er is een rijkdom die je niet ziet. Er zijn dingen die je aan de buitenkant kunt zien en er is iets dat je van buitenaf niet kunt zien en dat diep in jou zelf verblijft. Waarschijnlijk weet je het wel. Je voelt het of je voelt het niet.

Als we bijvoorbeeld naar de deities kijken, zeggen we dat zij erg verlicht zijn. Dus, wat toont aan dat ze verlicht zijn? Hoe is dat te zien? Aan de aura achter hun hoofd? Nee! Dus, hoe zie je dan dat ze verlicht zijn? Als je naar alle deva’s kijkt, zijn ze allemaal glad geschoren, toch? Zijn ze verlicht omdat ze goed en glad geschoren zijn? Zie je? Rama, Krishna, Ze zijn allemaal goed geschoren. Dus, als dat een teken van verlichting was, dan….hoe zit het dan met mensen die baarden hebben? Hoe zit het met de rishi’s en de muni’s? Ze hadden allemaal grote, grote baarden, lange baarden. Veda Vyasa: dankzij Veda Vyasa heb je de Veda’s en de Purana’s, de Bhagavatam, en Mahabharat, en Gita, alles, niet? Hij had een lange baard; Hij is een incarnatie van Maha Vishnu Zelf. Dus, zie je, het zijn niet de uiterlijke dingen die onthullen dat iemand verlicht is. Wanneer je in de buurt van een verlicht wezen bent, toont een verlicht wezen heel vaak niet de volheid van wat die van binnen heeft. Ze houden dit graag verborgen. En zij, die de ogen hebben om te zien of het gevoel kunnen waarnemen, zullen het voelen. Dus, als je onder verlichte wezens bent, is er automatisch een verandering die zich voltrekt en die verandering zelf is Maha Lakshmi.

Als Moeder is Zij Haar schepping erg dierbaar. Ik spreek niet alleen over de mens, maar ook over de dieren, want Zij is ook de Moeder van de dieren. Zij is de Moeder van de bomen. Zij is de Moeder van de hele schepping, niet alleen Moeder Aarde, maar de hele schepping en Zij zorgt voor iedereen. Als we de Heer aanroepen, als we Bhagavan aanroepen, dan is het Haar innerlijke dat ontwaakt, dat gevoel van Liefde. Het is een deeltje van Haar binnenin dat de Heer roept.

Als we de Leela van Srimati Radharani en Krishna bekijken, ook al zijn het twee afzonderlijke wezens, in werkelijkheid zijn Zij één. Ze spelen verschillende Leela’s, Ze spelen verschillende rollen, maar de Heer geniet ervan als je Hem roept; als je verlangt naar Hem, niet alleen roept, maar verlangt naar Hem. Roepen, ja, iedereen, overal, overal, ze roepen allemaal, ze geloven allemaal in God, ze doen alles, maar het gebeurt heel vaak oppervlakkig. Maar wanneer je naar Hem verlangt zoals Srimati Radharani: Zij had dit diepe verlangen in Haar hart, dus dat verlangen riep om Haar geliefde. Zo geeft Maha Lakshmi ook dat verlangen: om iemand te roepen die oneindig is, om te roepen om Sriman Narayana, om Krishna te roepen. Dus, dit is wat Maha Lakshmi vertegenwoordigt. Zij zit altijd aan de Voeten van de Heer. Tegelijkertijd kijkt Ze naar iedereen en zorgt Ze voor iedereen.

Weet je, als je de Leela’s ziet die door de Heer zelf zijn uitgevoerd, zul je zien hoezeer Zij om de heiligen geeft. Bhagavan wilde ze testen en Hij zal ze testen tot het einde, weet je, tot ze niet verder kunnen, maar als de Moeder, zal Zij altijd zeggen: ‘Alsjeblieft, wees niet zo hard voor hen. Het zal Haar wel iets kunnen schelen.

Er is een prachtig verhaal over Annamacharya; hij verlangde naar Sriman Narayana, hij liep dagenlang zonder voedsel rond en Maha Lakshmi kwam Zelf in de vorm van een oude vrouw. Zij bracht de prasad mee die Bhagavan Zelf had gegeten en gaf die toen aan hem. Hij kon Haar natuurlijk niet herkennen. Toen hij de Prasad at, was hij echter gevuld met zulke bhav, innerlijk zo van Prem vervuld, dat hij zich realiseerde dat Zij geen normaal mens was. Wie zou het anders kunnen zijn, dan de Moeder Zelf?

Op die manier komt Ze in jouw leven op vele manieren. Hoe je mind Haar ook aanroept, Ze komt in die vorm naar je toe. Dus moge Haar zegen met jullie allen zijn. Nu, heb Darshan en dan kun je gaan zitten en mediteren.

Oh, trouwens, vandaag is een zeer bijzondere dag.  Deze maand waren er meer bijzondere dagen. We hadden Akshay Tritiya, toen Narasimha Chaturdasi, nu hebben we Buddha Jayanti, maar ook Kurma Jayanti vandaag. Dus, zie je? Het is een gezegende dag.

Jai Gurudev!