Met Tulsi Vivah wordt de huwelijksceremonie van Tulsi Devi met Lord Vishnu (Krishna) gevierd. Tulsi, indertijd bekend als Vrinda, was een incarnatie van Maha Lakshmi, een metgezel van Lord Vishnu. Tulsi Devi was oorspronkelijk de vrouw van een demon. Haar toewijding aan haar man, de demon, was voorbeeldig en zij toonde ons het niveau van toewijding dat we moeten nastreven in onze devotie tot Krishna en Narayana.

“‘Saligram Ki Sevā, ‘op dezelfde manier aanbid ik’, daarmee wordt bedoeld: ‘zoals ik ook de heilige basilicum vereer’. Zie je, in India zie je voor ieders huis een kleine pot met een Tulsi-plant erin. Ik weet niet of je dat in India hebt opgemerkt. Als je door de dorpen loopt, zie je dat alle hindu-huizen dat hebben, net als op Mauritius. Waarom doen we dienst aan de Tulsi? Omdat we de Tulsi beschouwen als een voorbeeld van toewijding. Natuurlijk is de Tulsi in Ayurveda een heel krachtig medicijn dat veel ziekten geneest. Het grootste deel van de Ayurvedische geneeskunde werkt met Tulsi en koeienmest, zelfs met de urine van koeien! Ja, je koopt pillen, terwijl je niet weet wat je koopt! Eigenlijk is juist dat heel genezend. Terug naar het deel Saligrām Ki Seva ‘. Saligrām is Maha Viṣṇu, Nārāyaṇa. In dat deel zeggen we dat ‘door de Tulsi en de Saligrām te aanbidden, Gurudev, we in feite U aanbidden. We denken altijd aan U’, want dit is Uw ware aspect, Goddelijk te zijn en u laat ons tegelijkertijd zien dat U de devotee bent. De Tulsi en Saligrām gaan samen. Saligrām is een steen, zoals je voor Śiva de Śiva Lingam hebt, is er voor Maha Viṣṇu de Saligrām.”

Paramahamsa Vishwananda

Het verhaal: Lord Vishnu bedroog Tulsi (indertijd bekend als Vrinda) in een complot om haar demonische echtgenoot uit te schakelen. Tulsi vervloekte Lord Vishnu om een shaligram te worden. Vrinda veranderde in een Tulsi-plant, die we vandaag de dag aanbidden als de heiligste van de planten in het hinduïsme.

Tulsi staat symbool voor zuivere bhakti en de volmaaktheid van Liefde. Deze bruiloft symboliseert de eenheid tussen de bhakta en de Heer. Men zegt dat een pūjā voor Mahā Viṣṇu niet compleet is, als er geen Tulsi-blad wordt aangeboden. Alleen onze liefde en toewijding, geïllustreerd door het Tulsi-blad, maken ons offer zoet en aangenaam voor de Heer.