In onderstaande video ‘Teveel Goden??’, die gemaakt is door een devotee van Guruji, wordt een duidelijke uitleg over de hoeveelheid Goden in het hindoeïsme gegeven. Er bestaan in het hindoeïsme meer dan 330 miljoen Deities (Deity = een vorm van God). God is niet gebonden aan een vorm, maar God kan Zich op elke mogelijke manier laten zien. God houdt van diversiteit; geen enkel persoon is gelijk. De Vormen van God vormen poorten om tot Hem te komen. Door een Vorm van God leer je Hem en de Waarheid kennen. Iedereen zal zijn of haar eigen Vorm kiezen. Door verering en je met die specifieke Vorm te verbinden, roepen we de kracht van het onderscheidingsvermogen aan en leren we moeilijkheden in ons leven te overwinnen. Voor Hindoestanen kan de aanwezigheid van God Zich ook in de natuur openbaren, zoals bijvoorbeeld de rivieren. De vraag is niet: ‘Waar is God?’, maar ‘Waar is God niet?’ De Goden, zoals Shiva, Lakshmi, Vishnu, hebben vele attributen, die een diepe symbolische betekenis hebben. De oude geleerden begrepen dat de Goden met Hun attributen diep in onze psyche doordringen en een diepgaand effect hebben, wanneer wij Hen oprecht toegewijd zijn. De innerlijke verbinding met het Goddelijke gaat voorbij aan het verstand en het fysieke bestaan.

Het Vaishnavisme ziet Vishnu en Zijn verschillende manifestaties als de ultieme God. Anderen zien Shiva of Kali als de Hoogste. Iedere traditie kent een lange lijn van Meesters, die de hoogste staat van toewijding aan hun specifieke Goddelijke Vorm belichamen. ‘Yad Bhavam tad Bhavati’: zoals het gevoeld wordt, wordt het ook gezien. De Godheid waar we ons het meest bij thuis voelen en waarmee we een intieme persoonlijke relatie hebben, wordt onze ‘Ishtha Dev’ genoemd. Onze Ishtha Dev opent ons hart en door meditatie en voortdurende devotie verschijnt de Godheid in ons hart en doordringt onze gehele werkelijkheid. We raken volledig opgenomen in deze Vorm in al Zijn Glorie en we gaan Hem overal en in iedereen zien. Via iedere Vorm zal door volledige toewijding en overgave God in al Zijn aspecten Zich openbaren. In de diepte van deze verbinding met het Goddelijke schuilt het geheim van het leven.

Uit de video van het videokanaal ‘Dharma speaks’: Hinduïsm ‘Too many Gods’??

NB. Met jouw Ishtha Dev heb je meestal al levens lang een relatie. Als je wilt weten wie jouw Ishtha Dev is, kun je dit het beste aan jouw Satguru vragen.